Tarta ze śliwkami i lawendą w tle
Śliwki, lawenda, lato! Dzisiaj podaję przepis na pyszną, prostą tartę. Jest idealna na letnie popołudnia. Podaję dwa warianty – zróbcie z tym co macie. Wakacje to przecież czas wypoczynku. I bez napięć proszę.
Delektujcie się smakiem i sezonowymi owocami. Bo to co tu i teraz jest najlepsze!
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej typ 550
- 125 g masła z lodówki
- 1 żółtko od szczęśliwych kurek
- odrobina zimnej wody
- 40 dag śliwek
- 3 łyżki syropu lawendowego (przepis tu: https://lawendo.pl/syrop-lawendowy/ lub 1 łyżka miodu i 1łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
- 1 łyżka masła ghee do podsmażenia śliwek – jeśli przygotowujemy z syropem lawendowym
- 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
- szczypta soli
- Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, włożyć do miski.
- Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę, żółtko i masło, sól. Całość zagnieść aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto nie jest elastyczne dodać odrobinę wody.
- Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Formę do tarty (ja mam taką z IKEA) posmarować masłem, nie zapominając o bokach. Wyłożyć ciasto i dokładnie rozprowadzić po całej formie.. Nakłuć widelcem i ponownie włożyć do lodówki na 15 minut.
- Jeśli przygotowujemy tartę z syropem lawendowym to: na patelni roztopić masło ghee, ułożyć śliwki, zalać syropem i podsmażać przez kilka minut delikatnie mieszając.
- Jeśli przygotowujemy tartę z miodem i cynamonem to: do miski ze śliwkami dodać miód i cynamon, wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180⁰C, włożyć ciasto i piec 20 minut.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim śliwki. W wariancie z miodem i cynamonem posypać suszoną lawendą.
- Włożyć do piekarnika i piec 25-30 minut. Wyjąć. Można jeść gdy lekko przestygnie.
Smacznego!