Słodkości,  Z dodatkiem lawendy

Tarta ze śliwkami i lawendą w tle

Śliwki, lawenda, lato! Dzisiaj podaję przepis na pyszną, prostą tartę. Jest idealna na letnie popołudnia. Podaję dwa warianty – zróbcie z tym co macie. Wakacje to przecież czas wypoczynku. I bez napięć proszę.

Delektujcie się smakiem i sezonowymi owocami. Bo to co tu i teraz jest najlepsze!

Składniki:

  • 250g mąki orkiszowej typ 550
  • 125 g masła z lodówki
  • 1 żółtko od szczęśliwych kurek
  • odrobina zimnej wody
  • 40 dag śliwek
  • 3 łyżki syropu lawendowego (przepis tu: https://lawendo.pl/syrop-lawendowy/ lub 1 łyżka miodu i 1łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy
  • 1 łyżka masła ghee do podsmażenia śliwek – jeśli przygotowujemy z syropem lawendowym
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy
  • szczypta soli
  1. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, włożyć do miski.
  2. Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę, żółtko i masło, sól. Całość zagnieść aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto nie jest elastyczne dodać odrobinę wody.
  3. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  4. Formę do tarty (ja mam taką z IKEA) posmarować masłem, nie zapominając o bokach. Wyłożyć ciasto i dokładnie rozprowadzić po całej formie.. Nakłuć widelcem i ponownie włożyć do lodówki na 15 minut.
  5. Jeśli przygotowujemy tartę z syropem lawendowym to: na patelni roztopić masło ghee, ułożyć śliwki, zalać syropem i podsmażać przez kilka minut delikatnie mieszając.
  6. Jeśli przygotowujemy tartę z miodem i cynamonem to: do miski ze śliwkami dodać miód i cynamon, wymieszać.
  7. Piekarnik nagrzać do 180⁰C, włożyć ciasto i piec 20 minut.
  8. Ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim śliwki. W wariancie z miodem i cynamonem posypać suszoną lawendą.
  9. Włożyć do piekarnika i piec 25-30 minut. Wyjąć. Można jeść gdy lekko przestygnie.

Smacznego!