Blog single

NapojeSyrop lawendowy

Lato w pełni więc pijemy więcej. Przy okazji, pamiętajcie, aby pić napoje o temperaturze pokojowej lub ciepłe a nie mocno schłodzone. Dbajmy o nasze gardło, niech nie walczy ze zbyt dużą różnicą temperatur.

Oprócz ziołowych naparów sięgamy  po wodę z cytryną i miętą. Ja dolewam jeszcze syrop z lawendy, mój ulubiony. To tak jakby zamknąć lato w butelce, piękny złoty kolor i zapach, który kojarzy się właśnie z tą porą roku. Kto więc ma w ogrodzie lawendę niech suszy a kto nie ma, niech kupuje ususzone kwiaty w sklepach zielarskich.


Składniki:

  • 10 dkg cukru trzcinowego
  • 100 ml wody
  • 1 Å‚yżka suszonych kwiatków lawendy
  1. Do garnka wsypać cukier i zalać wodą. Zagotować.
  2. Dodać kwiaty lawendy i zostawić na min. 10 minut. Im dłużej kwiaty zostaną w syropie tym syrop bardziej będzie pachnieć i smakować lawendą.
  3. Odcedzić i przelać do szklanej buteleczki.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us