Syrop lawendowy
Lato w pełni więc pijemy więcej. Przy okazji, pamiętajcie, aby pić napoje o temperaturze pokojowej lub ciepłe a nie mocno schłodzone. Dbajmy o nasze gardło, niech nie walczy ze zbyt dużą różnicą temperatur.
Oprócz ziołowych naparów sięgamy po wodę z cytryną i miętą. Ja dolewam jeszcze syrop z lawendy, mój ulubiony. To tak jakby zamknąć lato w butelce, piękny złoty kolor i zapach, który kojarzy się właśnie z tą porą roku. Kto więc ma w ogrodzie lawendę niech suszy a kto nie ma, niech kupuje ususzone kwiaty w sklepach zielarskich.
Składniki:
- 10 dkg cukru trzcinowego
- 100 ml wody
- 1 łyżka suszonych kwiatków lawendy
- Do garnka wsypać cukier i zalać wodą. Zagotować.
- Dodać kwiaty lawendy i zostawić na min. 10 minut. Im dłużej kwiaty zostaną w syropie tym syrop bardziej będzie pachnieć i smakować lawendą.
- Odcedzić i przelać do szklanej buteleczki.
Smacznego!