Przyprawa do pierników – na słodko
Zapach korzennych przypraw sprawia, że łagodnieję. Rozgrzewające, aromatyczne, przywołują same dobre wspomnienia.
Nie kupujcie gotowych przypraw do pierników, zróbcie sami. Poeksperymentujcie, niech to będzie dobra zabawa. Macie wtedy pewność, że to co w środku jest najlepsze. Do przyprawy dodałam ksylitol. Kakao możecie zastąpić karobem. Możecie też nie dodawać ksylitolu czy cukru trzcinowego; jeśli do pierników dodajecie miód. Przygotujcie, już teraz. Święta nadchodzą!
Składniki:
- 40g ksylitolu
- 10 sztuk goździków
- 4 cm laski cynamonu
- 1 łyżka karobu
- nasiona wyłuskane z 5-6 łupin kardamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- szczypta kurkumy
- szczypta soli himalajskiej
- Wszystkie składniki wrzuć do młynka do kawy lub miksera.
- Miksuj aż wszystko połączy się w proszek.
- Przełóż do szklanego, szczelnego słoika
- Używaj do piernika lub pierniczków.
Smacznego!