Blog single

SłodkościMaślane ciasteczka z lawendą

Jestem absolutną fanką lawendy. Nie potrafię przejść obojętnie obok krzaczka z fioletowymi kwiatami. Nie może jej zabraknąć u mnie przez cały rok! Tak więc gdy kwitnie zbieram kwiaty a później piekę ciastka właśnie z lawendą. Chowam je do metalowego pudełka i częstuję. Jeszcze nigdy nie usłyszałam, że ktoś ich nie lubi 🙂

Lawenda jak zapewne większości wiadomo ma działanie uspokajające, kojące, relaksujące. No to proszę sobie wyobrazić teraz jak miło jest usiąść z takim lawendowym ciastkiem w ręce 🙂

Czas przygotowania:

  • 10 minut przygotowanie ciasta
  • 1/2 h leżakowanie ciasta w lodówce
  • 1 h pieczenie (4 blachy)

Składniki:

  • 250 gr mąki orkiszowej 550
  • 80 gr cukru pudru lub ksylitolu
  • 175 gr masła (prosto z lodówki)
  • 1 jajko od szczęśliwych kurek 😉
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy i cierpliwie zagniatać aż powstanie zwarta kula. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą  i włożyć na pół godziny do lodówki.
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ⁰C, przygotować blachy do pieczenia wykładając je papierem.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować porcję i wycinać kółeczka o dowolnej wielkości; układać na blasze do pieczenia.
  4. Blachę włożyć do piekarnika i piec 13-15 minut. (Proponuję przy pierwszej porcji zachować czujność – czas pieczenia może być różny).
  5. Gotowe ciasteczka wyjąć z piekarnika a gdy ostygną przełożyć do pudełka.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us