Słodkości,  Z dodatkiem lawendy

Maślane ciasteczka z lawendą

Jestem absolutną fanką lawendy. Nie potrafię przejść obojętnie obok krzaczka z fioletowymi kwiatami. Nie może jej zabraknąć u mnie przez cały rok! Tak więc gdy kwitnie zbieram kwiaty a później piekę ciastka właśnie z lawendą. Chowam je do metalowego pudełka i częstuję. Jeszcze nigdy nie usłyszałam, że ktoś ich nie lubi 🙂

Lawenda jak zapewne większości wiadomo ma działanie uspokajające, kojące, relaksujące. No to proszę sobie wyobrazić teraz jak miło jest usiąść z takim lawendowym ciastkiem w ręce 🙂

Czas przygotowania:

  • 10 minut przygotowanie ciasta
  • 1/2 h leżakowanie ciasta w lodówce
  • 1 h pieczenie (4 blachy)

Składniki:

  • 250 gr mąki orkiszowej 550
  • 80 gr cukru pudru lub ksylitolu
  • 175 gr masła (prosto z lodówki)
  • 1 jajko od szczęśliwych kurek 😉
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą na stolnicy i cierpliwie zagniatać aż powstanie zwarta kula. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą  i włożyć na pół godziny do lodówki.
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 ⁰C, przygotować blachy do pieczenia wykładając je papierem.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować porcję i wycinać kółeczka o dowolnej wielkości; układać na blasze do pieczenia.
  4. Blachę włożyć do piekarnika i piec 13-15 minut. (Proponuję przy pierwszej porcji zachować czujność – czas pieczenia może być różny).
  5. Gotowe ciasteczka wyjąć z piekarnika a gdy ostygną przełożyć do pudełka.

Smacznego!