Syrop dyniowy korzenny do kawy
Sezon na dynię rozpoczęty! Tym razem nie o zupie będzie mowa /choć krem z dyni z dodatkiem słodkich śliwek węgierek już wpadł na stół/ a o cudownym syropie do kawy.
Słodki, pełen aromatycznych i korzennych przypraw i w sumie łatwy do przygotowania. Rozpoczęłam poszukiwania przepisu w necie i znalazłam ten najlepszy na Mirabelkowym blogu. Lekka modyfikacja i gotowe!
Zapraszam więc do kuchni. Najpierw przygotujemy ” golden syrup” czyli złocisty syrop.
Składniki:
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 ml wody
- 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- Do rondelka wlać odmierzoną wodę i wsypać cukier.
- Zamieszać, ustawić na źródle ciepła /gaz lub prąd/ , dodać sok z cytryny, zamieszać.
- Gdy mikstura się zagotuje, zmniejszyć „ogień” do minimum i gotować przez około 45 minut.
- Uwaga! Syropu nie wolno w tym czasie mieszać, natomiast podczas gotowania należy strącać ze ścianek garnka osadzający się tam cukier, aby nie dopuścić do jego krystalizacji.
- Syrop jest gotowy, gdy będzie miał bursztynowy kolor, a jego konsystencja zbliży się do płynnego miodu.
- Przelać do szklanego naczynia i odczekać dwa dni – wtedy gotowy jest do spożycia.
- Można go przechowywać w pokojowej temperaturze nawet do roku.
A teraz pozostałe …..
Składniki:
- 3 łyżki purée z dyni / purée z dyni otrzymuje się miksując blenderem upieczoną w piekarniku dynię /
- 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 60 ml przygotowanego wcześniej złocistego syropu
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
- 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – może być, nie musi
Przepis na ekstrakt waniliowy znajdziecie tu:
- Do rondelka wlać wodę, dodać purée z dyni, cukier i złocisty syrop.
- Zagotować, zmniejszyć „ogień” i dodać wszystkie korzenne przyprawy.
- Gotować od czasu do czasu mieszając aż syrop zgęstnieje i będzie miał konsystencję lejącego miodu /około 15-20 minut/.
- Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
- Gotowy syrop przelać do butelki a gdy wystygnie wstawić do lodówki.
Myślę, że łyżeczka syropu do kawy wystarczy, ale to już musicie wypróbować sami!
Smacznego!