Bezglutenowe,  Napoje

Syrop dyniowy korzenny do kawy

Sezon na dynię rozpoczęty! Tym razem nie o zupie będzie mowa /choć krem z dyni z dodatkiem słodkich śliwek węgierek już wpadł na stół/ a o cudownym syropie do kawy.

Słodki, pełen aromatycznych i korzennych przypraw i w sumie łatwy do przygotowania. Rozpoczęłam poszukiwania przepisu w necie i znalazłam ten najlepszy na Mirabelkowym blogu. Lekka modyfikacja i gotowe!

Zapraszam więc do kuchni. Najpierw przygotujemy ” golden syrup” czyli złocisty syrop.

Składniki:

  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 ml wody
  • 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  1. Do rondelka wlać odmierzoną wodę i wsypać cukier.
  2. Zamieszać, ustawić na źródle ciepła /gaz lub prąd/ , dodać sok z cytryny, zamieszać.
  3. Gdy mikstura się zagotuje, zmniejszyć „ogień” do minimum i gotować przez około 45 minut.
  4. Uwaga! Syropu nie wolno w tym czasie mieszać, natomiast podczas gotowania należy strącać ze ścianek garnka osadzający się tam cukier, aby nie dopuścić do jego krystalizacji.
  5. Syrop jest gotowy, gdy będzie miał bursztynowy kolor, a jego konsystencja zbliży się do płynnego miodu.
  6. Przelać do szklanego naczynia i odczekać dwa dni – wtedy gotowy jest do spożycia.
  7. Można go przechowywać w pokojowej temperaturze nawet do roku.

A teraz pozostałe …..

Składniki:

  • 3 łyżki purée z dyni / purée z dyni otrzymuje się miksując blenderem upieczoną w piekarniku dynię /
  • 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 60 ml przygotowanego wcześniej złocistego syropu
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – może być, nie musi

Przepis na ekstrakt waniliowy znajdziecie tu:

  1. Do rondelka wlać wodę, dodać purée z dyni, cukier i złocisty syrop.
  2. Zagotować, zmniejszyć „ogień” i dodać wszystkie korzenne przyprawy.
  3. Gotować od czasu do czasu mieszając aż syrop zgęstnieje i będzie miał konsystencję lejącego miodu /około 15-20 minut/.
  4. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
  5. Gotowy syrop przelać do butelki a gdy wystygnie wstawić do lodówki.

Myślę, że łyżeczka syropu do kawy wystarczy, ale to już musicie wypróbować sami!

Smacznego!