Blog single

BezglutenoweSyrop dyniowy korzenny do kawy

Sezon na dynię rozpoczęty! Tym razem nie o zupie będzie mowa /choć krem z dyni z dodatkiem słodkich śliwek węgierek już wpadł na stół/ a o cudownym syropie do kawy.

Słodki, pełen aromatycznych i korzennych przypraw i w sumie łatwy do przygotowania. Rozpoczęłam poszukiwania przepisu w necie i znalazłam ten najlepszy na Mirabelkowym blogu. Lekka modyfikacja i gotowe!

Zapraszam więc do kuchni. Najpierw przygotujemy ” golden syrup” czyli złocisty syrop.

Składniki:

  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 ml wody
  • 25 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  1. Do rondelka wlać odmierzoną wodę i wsypać cukier.
  2. Zamieszać, ustawić na źródle ciepła /gaz lub prąd/ , dodać sok z cytryny, zamieszać.
  3. Gdy mikstura się zagotuje, zmniejszyć „ogień” do minimum i gotować przez około 45 minut.
  4. Uwaga! Syropu nie wolno w tym czasie mieszać, natomiast podczas gotowania należy strącać ze ścianek garnka osadzający się tam cukier, aby nie dopuścić do jego krystalizacji.
  5. Syrop jest gotowy, gdy będzie miał bursztynowy kolor, a jego konsystencja zbliży się do płynnego miodu.
  6. Przelać do szklanego naczynia i odczekać dwa dni – wtedy gotowy jest do spożycia.
  7. Można go przechowywać w pokojowej temperaturze nawet do roku.

A teraz pozostałe …..

Składniki:

  • 3 łyżki purée z dyni / purée z dyni otrzymuje się miksując blenderem upieczoną w piekarniku dynię /
  • 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 60 ml przygotowanego wcześniej złocistego syropu
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – może być, nie musi

Przepis na ekstrakt waniliowy znajdziecie tu:

  1. Do rondelka wlać wodę, dodać purée z dyni, cukier i złocisty syrop.
  2. Zagotować, zmniejszyć „ogień” i dodać wszystkie korzenne przyprawy.
  3. Gotować od czasu do czasu mieszając aż syrop zgęstnieje i będzie miał konsystencję lejącego miodu /około 15-20 minut/.
  4. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
  5. Gotowy syrop przelać do butelki a gdy wystygnie wstawić do lodówki.

Myślę, że łyżeczka syropu do kawy wystarczy, ale to już musicie wypróbować sami!

Smacznego!


Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us