Przygotowanie zakwasu na barszcz nie jest trudne. Warto więc spróbować a przy świątecznym stole „zabłysnąć” . Zakwas można także pić bez rozcieńczania. Jego dobroczynne działanie na nasz organizm jest ogromne.
Powinny o nim pamiętać osoby z niedoborem żelaza. Buraki wzmacniają serce, poprawiają krążenie krwi i oczyszczają krew; wpływają korzystnie na wątrobę. Są naturalnym probiotykiem.
Sprawdzony przepis na zakwas od mojej Mamy 🙂
Czas przygotowania:
- 6- 7 dni
Składniki:
- 2 kg buraków, najlepiej tych podłużnych
- 2 litry wody (przegotowanej i ostudzonej)
- 2 łyżki soli
- 2 główki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ziarna czarnego pieprzu
- kamienny garnek
- Do czystego, wyparzonego garnka włożyć obrane ze skórki i pokrojone w dość grube plastry buraki. Warstwy przekładać czosnkiem i ziołami.
- Do ugotowanej wody dodać sól i tak przygotowanym roztworem zalać buraki. Wszystkie buraki muszą być zalane wodą.
- Naczynie przykryć gazą i odstawić na 5 –7 dni w ciepłe miejsce. Po 3 dniach od zalania, zbierać powstały na wierzchu osad i tak w kolejnych dniach. W 7 dniu odlać płyn i zakwas gotowy.
Zakwas jest dobry gdy ma głęboki, lekko kwaskowaty aromat i ciemną barwę. Można go wstawić do lodówki i użyć w ciągu dwóch tygodni. Buraki możemy użyć do sałatki lub jeść jako przekąskę.
Uwaga! Zamiast kamiennego garnka można użyć słój, ale wtedy należy go ustawić w ciemnym i ciepłym miejscu.
Smacznego!