Bezglutenowe,  Do chleba

Pesto z suszonych pomidorów

Bo w moim domu nie może zabraknąć pomidorowego pesto! Robię go tak często, że przepis znam na pamięć. A jeśli nie zrobię go ja, to na pewno przygotuje je któryś z domowników.

Bo pesto dobre jest do wszystkiego – do kanapki, makaronu, ryżu, pieczonych ziemniaków czy orzechów nerkowca – gdy przyjdzie ochota na małe co nieco. A ponieważ dodaję do niego nieaktywne płatki drożdżowe, które są źródłem witaminy B12, to dla tej części rodziny, która mięsa nie jada, są nieocenionym dobrem.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych pomidorów (miarka 250 ml)
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (miarka 125 ml)
  • 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

  1. Pomidory zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut.
  2. Czosnek obrać z łupiny i drobno posiekać.
  3. Pomidory odcedzić i wrzucić do blendera, dodać czosnek, płatki drożdżowe, sól, orzechy nerkowca i oliwę.
  4. Zblendować, ale nie musi być na gładką masę 🙂
  5. Pesto przełożyć do słoika i zjeść w ciągu 2-3 dni (jeśli tyle będzie u was stało 😉 )

Smacznego!