Blog single

BezglutenoweEkstrakt z wanilii

Myślę, że przyda się w każdej kuchni. Ten kupiony w sklepie do tanich nie należy. Proponuję więc, abyście zrobili go sami.

Na ekstrakt trzeba poczekać dwa miesiące, ale warto. Najczęściej stosuje się go, aby nadać aromatu ciastom i deserom. Ważne jest, aby nie dodawać go podczas gotowania, ponieważ alkohol wyparuje i ekstrakt straci na smaku i zapachu.

Składniki:

  • 0,75 litra wódki
  • przynajmniej 4 strąki wanilii
  • duży, wyparzony słój
  1. Do słoika włożyć strąki wanilii. Im więcej lasek wanilii, tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy. Można je ponacinać, ale nie należy wyjmować nasion.
  2. Zalać wódką i zostawić w ciemnym miejscu.
  3. Od czasu do czasu zamieszać płynem w butelce.
  4. Po dwóch miesiącach ekstrakt będzie gotowy. W butelce pozostawiamy laski wanilii.

Gdy zużyjemy połowę ekstraktu – jak piszą doświadczeni blogerzy, można dolać wódki i poczekać kilka dni, aż nabierze ponownie koloru i mocy.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us