Ekstrakt z wanilii
Myślę, że przyda się w każdej kuchni. Ten kupiony w sklepie do tanich nie należy. Proponuję więc, abyście zrobili go sami.
Na ekstrakt trzeba poczekać dwa miesiące, ale warto. Najczęściej stosuje się go, aby nadać aromatu ciastom i deserom. Ważne jest, aby nie dodawać go podczas gotowania, ponieważ alkohol wyparuje i ekstrakt straci na smaku i zapachu.
Składniki:
- 0,75 litra wódki
- przynajmniej 4 strąki wanilii
- duży, wyparzony słój
- Do słoika włożyć strąki wanilii. Im więcej lasek wanilii, tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy. Można je ponacinać, ale nie należy wyjmować nasion.
- Zalać wódką i zostawić w ciemnym miejscu.
- Od czasu do czasu zamieszać płynem w butelce.
- Po dwóch miesiącach ekstrakt będzie gotowy. W butelce pozostawiamy laski wanilii.
Gdy zużyjemy połowę ekstraktu – jak piszą doświadczeni blogerzy, można dolać wódki i poczekać kilka dni, aż nabierze ponownie koloru i mocy.
Smacznego!