Bezglutenowe,  Przekąski

Chipsy z jarmużu

Jeszcze do niedawna to zielone warzywo było całkowicie zapomniane. Dzieci w szkole na pewno się o nim nie uczą …. A szkoda. Tyle w nim dobra, takie smaczne, tyle zastosowań w kuchni. I jeszcze pomaga schudnąć!

Liście jarmużu zawierają dużo witaminy K, witaminy C a także witaminy B, E, fosforu i żelazo. Dieta bogata w jarmuż może zapobiegać rozwojowi nowotworów, takich jak rak żołądka, jelita grubego, prostaty, pęcherza moczowego, czy też rak piersi. Jedzmy więc te zielone liście i cieszmy się dobrym zdrowiem!

Składniki:

  • 200g świeżego jarmużu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  1. Wyciąć z liści jarmużu twarde łodyżki.
  2. Włożyć przygotowane części jarmużu do miski, skropić oliwą, dodać sól i pieprz. Wymieszać ręką.
  3. Piekarnik nagrzać do 190⁰C.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Wyłożyć kawałki jarmużu tak, aby nie nachodziły na siebie.
  6. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut.
  7. Chipsy powinny być chrupiące.
  8. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego!