Blog single

BezglutenoweChipsy z jarmużu

Jeszcze do niedawna to zielone warzywo było całkowicie zapomniane. Dzieci w szkole na pewno się o nim nie uczą …. A szkoda. Tyle w nim dobra, takie smaczne, tyle zastosowań w kuchni. I jeszcze pomaga schudnąć!

Liście jarmużu zawierają dużo witaminy K, witaminy C a także witaminy B, E, fosforu i żelazo. Dieta bogata w jarmuż może zapobiegać rozwojowi nowotworów, takich jak rak żołądka, jelita grubego, prostaty, pęcherza moczowego, czy też rak piersi. Jedzmy więc te zielone liście i cieszmy się dobrym zdrowiem!

Składniki:

  • 200g świeżego jarmużu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  1. Wyciąć z liści jarmużu twarde łodyżki.
  2. Włożyć przygotowane części jarmużu do miski, skropić oliwą, dodać sól i pieprz. Wymieszać ręką.
  3. Piekarnik nagrzać do 190⁰C.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Wyłożyć kawałki jarmużu tak, aby nie nachodziły na siebie.
  6. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut.
  7. Chipsy powinny być chrupiące.
  8. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego!



Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us