Chipsy z jarmużu
Jeszcze do niedawna to zielone warzywo było całkowicie zapomniane. Dzieci w szkole na pewno się o nim nie uczą …. A szkoda. Tyle w nim dobra, takie smaczne, tyle zastosowań w kuchni. I jeszcze pomaga schudnąć!
Liście jarmużu zawierają dużo witaminy K, witaminy C a także witaminy B, E, fosforu i żelazo. Dieta bogata w jarmuż może zapobiegać rozwojowi nowotworów, takich jak rak żołądka, jelita grubego, prostaty, pęcherza moczowego, czy też rak piersi. Jedzmy więc te zielone liście i cieszmy się dobrym zdrowiem!
Składniki:
- 200g świeżego jarmużu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek
- Wyciąć z liści jarmużu twarde łodyżki.
- Włożyć przygotowane części jarmużu do miski, skropić oliwą, dodać sól i pieprz. Wymieszać ręką.
- Piekarnik nagrzać do 190⁰C.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyłożyć kawałki jarmużu tak, aby nie nachodziły na siebie.
- Włożyć do piekarnika i piec 10 minut.
- Chipsy powinny być chrupiące.
- Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!