Dyniowe bułeczki z cynamonem.
U schyłku lata i przez całą jesień dynia króluje w kuchni. Zrobicie zupę, muffiny, placuszki, kotlety no i słodkie dyniowe bułeczki z cynamonem!
Czy wiecie, że dynia to warzywo, z którym powinni zaprzyjaźnić się wszyscy ci, którzy dbają o sylwetkę? Szybko syci i dostarcza dużo błonnika. No i ten piękny, pomarańczowy kolor. Tym razem potrzebne będzie nam
purée z dyni. Jak je przygotować? Użyjemy do tego mojej ulubionej dyni hokkaido.
Dynię myjemy, wycieramy i przekrawamy na pół, aby wydrążyć ten miękki środek razem z pestkami. Lekko doprawiamy wnętrze solą. Wydrążone dwie połówki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia „brzuszkiem” do góry. Pieczemy 45-60 minut w temperaturze 200 ⁰C . Wyjmujemy, zdejmujemy delikatnie skórkę. Dynię nakłuwamy widelcem, rozdrabniamy. Czekamy do ostygnięcia. Wkładamy do słoika. Purée można przechowywać w lodówce przez tydzień.
Gdy już mamy purée możemy przygotować dyniowe bułeczki z cynamonem!
Czas przygotowania:
- około 2h
Składniki na 8 bułeczek:
- 60ml ciepłego napoju roślinnego, np. owsianego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 5g drożdży instant
- 270g mąki orkiszowej typ 550
- 35g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 110g purée z dyni
- 1 jajko
- 30ml stopionego masła
- W garnuszku łączymy ciepły napój, 1/2 łyżeczki cukru i suche drożdże. Mieszamy składniki. Czekamy około 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn z drożdży, cukier, cynamon, purée z dyni, jajko i stopione masło.
- Starannie łączymy wszystkie składniki do momentu aż powstanie gładkie ciasto.
- Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto urośnie dwukrotnie.
- Ciasto dzielimy na osiem równych części, formujemy z niego kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut przykryte ściereczką.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 ⁰C . Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy około 25 minut.
- Wyjmujemy, czekamy aż bułeczki lekko ostygną i gotowe!
Smacznego!
Zobacz inny ciekawy przepis – syrop dyniowy korzenny do kawy