Blog single

PrzekąskiDyniowe bułeczki z cynamonem.

U schyłku lata i przez całą jesień dynia króluje w kuchni. Zrobicie zupę, muffiny, placuszki, kotlety no i słodkie dyniowe bułeczki z cynamonem!

Czy wiecie, że dynia to warzywo, z którym powinni zaprzyjaźnić się wszyscy ci, którzy dbają o sylwetkę? Szybko syci i dostarcza dużo błonnika. No i ten piękny, pomarańczowy kolor. Tym razem potrzebne będzie nam
purée z dyni. Jak je przygotować? Użyjemy do tego mojej ulubionej dyni hokkaido.

Dynię myjemy, wycieramy i przekrawamy na pół, aby wydrążyć ten miękki środek razem z pestkami. Lekko doprawiamy wnętrze solą. Wydrążone dwie połówki dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia „brzuszkiem” do góry. Pieczemy 45-60 minut w temperaturze 200 ⁰C . Wyjmujemy, zdejmujemy delikatnie skórkę. Dynię nakłuwamy widelcem, rozdrabniamy. Czekamy do ostygnięcia. Wkładamy do słoika. Purée można przechowywać w lodówce przez tydzień.

Gdy już mamy purée możemy przygotować dyniowe bułeczki z cynamonem!

Czas przygotowania:

  • około 2h

Składniki na 8 bułeczek:

  • 60ml ciepłego napoju roślinnego, np. owsianego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 5g drożdży instant
  • 270g mąki orkiszowej typ 550
  • 35g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 110g purée z dyni
  • 1 jajko
  • 30ml stopionego masła
  1. W garnuszku łączymy ciepły napój, 1/2 łyżeczki cukru i suche drożdże. Mieszamy składniki. Czekamy około 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn z drożdży, cukier, cynamon, purée z dyni, jajko i stopione masło.
  3. Starannie łączymy wszystkie składniki do momentu aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto urośnie dwukrotnie.
  5. Ciasto dzielimy na osiem równych części, formujemy z niego kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut przykryte ściereczką.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 170 ⁰C . Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy około 25 minut.
  7. Wyjmujemy, czekamy aż bułeczki lekko ostygną i gotowe!

Smacznego!

Zobacz inny ciekawy przepis – syrop dyniowy korzenny do kawy

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us