Przekąski,  Śniadania

Muffiny dyniowe na wytrawnie

Ostatnio poszukuję pomysłów na wszystko co nie ma cukru, będzie smakowało domownikom i zaspokoi ich głód. Do moich kulinarnych wyzwań włączyłam także dynię. Lubię dynię hokkaido i jej słoneczny kolor.

Jeśli jeszcze nie wiecie – tej dyni nie trzeba obierać ze skórki, oszczędność czasu gwarantowana 🙂

Składniki na 18 muffinek:

  • 300g mąki orkiszowej typ 550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia – najlepiej bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka curry
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 200g purée z pieczonej dyni
  • oliwa z oliwek
  • 80ml napoju roślinnego, np. ryżowego
  • 150g roztopionego masła
  • sól himalajska – gruba, do posypania muffinek
  1. Najlepiej trochę wcześniej …..dynię pokroić w kostkę, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać delikatnie oliwą z oliwek i włożyć na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200⁰C.
  2. W rondelku rozpuścić masło.
  3. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i curry.
  4. Upieczoną dynię zmiksować na gładką masę, dodać jajka, roztopione masło, napój roślinny oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
  5. Delikatnie połączyć masę z mąką.
  6. Ciasto włożyć do papilotek i do muffinowych foremek. Posypać grubą solą.
  7. Piekarnik nagrzać do 190⁰C i wstawić muffiny na 15-18 minut, aż do suchego patyczka.

Smacznego!