Muffiny dyniowe na wytrawnie
Ostatnio poszukuję pomysłów na wszystko co nie ma cukru, będzie smakowało domownikom i zaspokoi ich głód. Do moich kulinarnych wyzwań włączyłam także dynię. Lubię dynię hokkaido i jej słoneczny kolor.
Jeśli jeszcze nie wiecie – tej dyni nie trzeba obierać ze skórki, oszczędność czasu gwarantowana 🙂
Składniki na 18 muffinek:
- 300g mąki orkiszowej typ 550
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia – najlepiej bezglutenowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka od szczęśliwych kurek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka curry
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 200g purée z pieczonej dyni
- oliwa z oliwek
- 80ml napoju roślinnego, np. ryżowego
- 150g roztopionego masła
- sól himalajska – gruba, do posypania muffinek
- Najlepiej trochę wcześniej …..dynię pokroić w kostkę, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polać delikatnie oliwą z oliwek i włożyć na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200⁰C.
- W rondelku rozpuścić masło.
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i curry.
- Upieczoną dynię zmiksować na gładką masę, dodać jajka, roztopione masło, napój roślinny oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
- Delikatnie połączyć masę z mąką.
- Ciasto włożyć do papilotek i do muffinowych foremek. Posypać grubą solą.
- Piekarnik nagrzać do 190⁰C i wstawić muffiny na 15-18 minut, aż do suchego patyczka.
Smacznego!