Słodkości

Deser czekoladowy z miso

Gorzka czekolada i słone, fermentowane miso oraz kilka innych dodatków ..

W efekcie deser o cudownym smaku. Ukoi, wywoła uśmiech na twarzy, rozmarzy.

Czekolada ma w sobie to coś, co zawsze wprowadza nas w najlepszy nastój. Miso – złagodzi wyrzuty sumienia po zjedzeniu czekolady – jeśli je macie – bo poprawi nasze trawienie. Ma też dużo potasu a ten pierwiastek ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Wszystko więc będzie w idealnej równowadze.

Czas przygotowania:

  • 15 minut przygotowanie deseru
  • godzina – chłodzenie

Składniki na 4 porcje musu:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 70g świeżych daktyli Medjool, bez pestek
  • 1/2 łyżki miso z białego ryżu
  • 250ml śmietanki kokosowej

Składniki na sezamki do musu:

  • 50g łuskanego lub nie łuskanego sezamu
  • 150g cukru pudru trzcinowego
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera.
  3. Do daktyli dodać 100ml zimnej wody i zmiksować.
  4. Dodać śmietankę kokosową, miksować 1-2 minuty.
  5. Dodać rozpuszczoną czekoladę, miksować aż powstaną bąbelki.
  6. Przelać do miseczek lub słoiczków. Kto co lubi. Wstawić do lodówki na godzinę.
  7. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  8. Na patelni uprażyć sezam przez 1-2 minuty, zsypać sezam z patelni do miseczki.
  9. Wsypać na patelnię cukier puder, nie mieszać, ogień pod patelnią niech będzie mały; obserwować jak się rozpuszcza i karmelizuje.
  10. Gdy karmel będzie miał bursztynowy kolor dodać uprażony sezam, wymieszać.
  11. Przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem i rozprowadzić cienką warstwą. Odstawić do schłodzenia.
  12. Gotowy deser czekoladowy podawać z połamanymi na kawałki sezamkami.

Smacznego!