Kokosanki
Bo kiedy robisz coś z pasją, to robisz to nawet wtedy gdy inni bawią się w sylwestrową noc! Jak co roku o tej samej porze …..szukam spełnienia w kuchni, gotując lub piekąc.
Tym razem będą kokosanki. Takie łatwe w przygotowaniu a takie pyszne. Kilka nieskomplikowanych składników i gotowe. Ja tak lubię. A przy okazji – wiecie, że według medycyny chińskiej kokos uspokaja serce? Jest też źródłem żelaza, sodu, magnezu, potasu i wapnia. No to zapraszam do kuchni.
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 4 białka jaj
- 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
- szczypta soli
- Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno (pamiętajmy, aby w białku nie było żółtka, ponieważ wtedy możemy mieć problem z ubiciem piany).
- Do ubitych białek dodać cukier puder, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Za pomocą łyżki lub ręką (ja tak zrobiłam) formować małe kulki i układać na blasze.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170 ⁰C.
- Wstawić kokosanki i piec ok 20 minut.
Jeśli chcemy aby kokosanki były przez kilka dni miękkie i smaczne włóżmy je do metalowego pudełka.
Smacznego!