Blog single

Bo kiedy robisz coś z pasją, to robisz to nawet wtedy gdy inni bawią się w sylwestrową noc! Jak co roku o tej samej porze …..szukam spełnienia w kuchni, gotując lub piekąc.


Tym razem będą kokosanki. Takie łatwe w przygotowaniu a takie pyszne. Kilka nieskomplikowanych składników i gotowe. Ja tak lubię. A przy okazji – wiecie, że według medycyny chińskiej kokos uspokaja serce? Jest też źródłem żelaza, sodu, magnezu, potasu i wapnia. No to zapraszam do kuchni.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • szczypta soli
  1. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno (pamiętajmy, aby w białku nie było żółtka, ponieważ wtedy możemy mieć problem z ubiciem piany).
  2. Do ubitych białek dodać cukier puder, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
  3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  4. Za pomocą łyżki lub ręką (ja tak zrobiłam) formować małe kulki i układać na blasze.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 ⁰C.
  6. Wstawić kokosanki i piec ok 20 minut.

Jeśli chcemy aby kokosanki były przez kilka dni miękkie i smaczne włóżmy je do metalowego pudełka.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us