Bezglutenowe,  Słodkości

Kokosanki

Bo kiedy robisz coś z pasją, to robisz to nawet wtedy gdy inni bawią się w sylwestrową noc! Jak co roku o tej samej porze …..szukam spełnienia w kuchni, gotując lub piekąc.


Tym razem będą kokosanki. Takie łatwe w przygotowaniu a takie pyszne. Kilka nieskomplikowanych składników i gotowe. Ja tak lubię. A przy okazji – wiecie, że według medycyny chińskiej kokos uspokaja serce? Jest też źródłem żelaza, sodu, magnezu, potasu i wapnia. No to zapraszam do kuchni.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • szczypta soli
  1. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno (pamiętajmy, aby w białku nie było żółtka, ponieważ wtedy możemy mieć problem z ubiciem piany).
  2. Do ubitych białek dodać cukier puder, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
  3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
  4. Za pomocą łyżki lub ręką (ja tak zrobiłam) formować małe kulki i układać na blasze.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 ⁰C.
  6. Wstawić kokosanki i piec ok 20 minut.

Jeśli chcemy aby kokosanki były przez kilka dni miękkie i smaczne włóżmy je do metalowego pudełka.

Smacznego!