Pyszne, o wyrazistym smaku, idealne na gorący dzień. Koniecznie przygotujcie. Podstawą chłodnika jest zakwas z buraków: bogactwo witamin z grupy A, C, B, E, żelazo, potas, wapń, kobalt i biotynę. Na zdrowie!
Jeśli macie swój zakwas z buraków to przygotowanie chłodnika zajmie wam chwilę. Jeśli chcecie najpierw przygotować swój własny zakwas to przepis znajdziecie tu: https://lawendo.pl/zakwas-na-barszcz/
A jeśli nie macie ani czasu ani ochoty, aby przygotowywać zakwas to po prostu go kupcie. Polecam zakwas z rodzinnej manufaktury: https://zakwasownia.pl/zdrowe-kiszonki/zakwasy-ekologiczne/
Składniki:
- 0,5l zakwasu z buraków
- 125ml (miarka) wywaru z warzyw lub mięsnego
- 1 ząbek czosnku
- 3 średnie ogórki gruntowe
- sól i pieprz
- 1/2 pęczka rzodkiewki może być
- Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć 1/3 porcji.
- Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W garnku podgrzać wywar, wrzucić 2/3 startych ogórków, czosnek i gotować na małym ogniu ok 15 minut.
- Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę.
- Do wywaru z ugotowanymi ogórkami dodać 0,5l zakwasu z buraków, 1/3 utartych buraków i rzodkiewkę. Zamieszać. Dodać świeżo zmielony pieprz.
- Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!