Bezglutenowe,  Obiady

Chłodnik na zakwasie z buraków

Pyszne, o wyrazistym smaku, idealne na gorący dzień. Koniecznie przygotujcie. Podstawą chłodnika jest zakwas z buraków: bogactwo witamin z grupy A, C, B, E, żelazo, potas, wapń, kobalt i biotynę. Na zdrowie!

Jeśli macie swój zakwas z buraków to przygotowanie chłodnika zajmie wam chwilę. Jeśli chcecie najpierw przygotować swój własny zakwas to przepis znajdziecie tu: https://lawendo.pl/zakwas-na-barszcz/

A jeśli nie macie ani czasu ani ochoty, aby przygotowywać zakwas to po prostu go kupcie. Polecam zakwas z rodzinnej manufaktury: https://zakwasownia.pl/zdrowe-kiszonki/zakwasy-ekologiczne/

Składniki:

  • 0,5l zakwasu z buraków
  • 125ml (miarka) wywaru z warzyw lub mięsnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie ogórki gruntowe
  • sól i pieprz
  • 1/2 pęczka rzodkiewki może być
  1. Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć 1/3 porcji.
  2. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. W garnku podgrzać wywar, wrzucić 2/3 startych ogórków, czosnek i gotować na małym ogniu ok 15 minut.
  4. Rzodkiewkę umyć, pokroić w kostkę.
  5. Do wywaru z ugotowanymi ogórkami dodać 0,5l zakwasu z buraków, 1/3 utartych buraków i rzodkiewkę. Zamieszać. Dodać świeżo zmielony pieprz.
  6. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!