Posypka do chleba
I nie tylko …. Syp tam gdzie chcesz. Minimum składników – ale jakże wartościowych i jest pysznie. Superziarna.
Sezam – duża zawartość błonnika, wspomaga nerki, wspomaga układ nerwowy.
Siemię lniane – ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, oddechowy, sercowo-naczyniowy.
Chia – duża zawartość błonnika, ziarna zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego; chia zawiera dużo witamin i minerałów.
Czas przygotowania:
- chwila
Składniki na posypkę:
- 1/2 szklanki sezamu białego lub czarnego
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki chia (szałwii hiszpańskiej)
- 1 łyżeczka soli – opcjonalnie
- 1/3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy – opcjonalnie
- Wrzucić na patelnię nasiona sezamu, podprażyć od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aby ziarna się nie przypaliły. Około 2 minut a małym ogniu.
- Dodać siemię lniane i dale prażyć kolejne 2 minuty.
- Patelnię zdjąć z ognia, dodać nasiona chia oraz – jeśli macie ochotę sól i/lub kwiaty lawendy
- Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do słoika.