Blog single

BezglutenowePosypka do chleba

I nie tylko …. Syp tam gdzie chcesz. Minimum składników – ale jakże wartościowych i jest pysznie. Superziarna.

Sezam – duża zawartość błonnika, wspomaga nerki, wspomaga układ nerwowy.

Siemię lniane – ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, oddechowy, sercowo-naczyniowy.

Chia – duża zawartość błonnika, ziarna zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego; chia zawiera dużo witamin i minerałów.

Czas przygotowania:

  • chwila

Składniki na posypkę:

  • 1/2 szklanki sezamu białego lub czarnego
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 1 łyżeczka soli – opcjonalnie
  • 1/3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy – opcjonalnie
  1. Wrzucić na patelnię nasiona sezamu, podprażyć od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aby ziarna się nie przypaliły. Około 2 minut a małym ogniu.
  2. Dodać siemię lniane i dale prażyć kolejne 2 minuty.
  3. Patelnię zdjąć z ognia, dodać nasiona chia oraz – jeśli macie ochotę sól i/lub kwiaty lawendy
  4. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do słoika.

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us