Pasta z natki pietruszki i awokado
Pastę przygotujecie w 5 minut. W towarzystwie dobrego chleba na zakwasie zaspokoi głód, dostarczy witamin i ciekawych doznań smakowych. Nawet ci, którzy nie należą do miłośników natki pietruszki, powinni tej pasty spróbować, ponieważ …
natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą: zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia i oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. Awokado natomiast to skarbnica witamin C, E i A oraz B jak i przeciwutleniaczy. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina. Tyle o zdrowotnych właściwościach tych dwóch składników. Kto nie dał się przekonać – niech mi zaufa mimo wszystko.
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- 1 dojrzałe małe awokado lub 1/2 dużego
- 3 łyżki nierafinowanego oleju sezamowego lub słonecznikowego lub lnianego
- ząbek czosnku
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta soli
- Natkę umyć i drobno pokroić, wrzucić do blendera.
- Awokado pozbawić skórki i dodać do pietruszki.
- Ząbek czosnku pokroić na plasterki, dodać do pozostałych składników.
- Dodać olej, kilka kropli cytryny i szczyptę soli. Wszystko zblendować na gładką masę. Gotowe.
Smacznego!