Bezglutenowe,  Do chleba

Pasta z natki pietruszki i awokado

Pastę przygotujecie w 5 minut. W towarzystwie dobrego chleba na zakwasie zaspokoi głód, dostarczy witamin i ciekawych doznań smakowych. Nawet ci, którzy nie należą do miłośników natki pietruszki, powinni tej pasty spróbować, ponieważ …

natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą: zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Wzmacnia i oczyszcza organizm, poprawia cerę i humor. Awokado natomiast to skarbnica witamin C, E i A oraz B jak i przeciwutleniaczy. Jedzenie awokado dobrze wpływa też na oczy, jest w nim bowiem luteina. Tyle o zdrowotnych właściwościach tych dwóch składników. Kto nie dał się przekonać – niech mi zaufa mimo wszystko.

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • 1 dojrzałe małe awokado lub 1/2 dużego
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju sezamowego lub słonecznikowego lub lnianego
  • ząbek czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta soli
  1. Natkę umyć i drobno pokroić, wrzucić do blendera.
  2. Awokado pozbawić skórki i dodać do pietruszki.
  3. Ząbek czosnku pokroić na plasterki, dodać do pozostałych składników.
  4. Dodać olej, kilka kropli cytryny i szczyptę soli. Wszystko zblendować na gładką masę. Gotowe.

Smacznego!