Blog single

BezglutenowePieczony bób

Sezon na bób należy uznać za otwarty. Cieszmy się jego smakiem i właściwościami. Podawany na różne sposoby, na pewno się nie znudzi.

Obecność błonnika w bobie reguluje pracę jelit, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i zapewnia uczucie sytości na długo, chroniąc tym samym przed zgubnym podjadaniem. Dostarcza on wielu cennych składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności. Kto chce więcej o bobie niech szuka dobrych źródeł wiedzy a ja tym czasem zapraszam do kuchni.

Czas przygotowania:

  • 15 minut

Składniki dla 2-3 osób:

  • 250g świeżego bobu obranego ze strąków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: suszone zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, lawenda; co kto lubi, ma i chce
  • 4 ząbki czosnku ze skórką
  1. Do miski wlać oliwę.
  2. Bób przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Bób przełożyć do miski z oliwą.
  4. Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ⁰C góra/dół
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bób.
  7. Ząbki czosnku w łupinach przekroić na pół i położyć na bobie.
  8. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-13 minut.
  9. Sprawdzić widelcem czy bób jest miękki.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us