Bezglutenowe,  Obiady,  Przekąski,  Z dodatkiem lawendy

Pieczony bób

Sezon na bób należy uznać za otwarty. Cieszmy się jego smakiem i właściwościami. Podawany na różne sposoby, na pewno się nie znudzi.

Obecność błonnika w bobie reguluje pracę jelit, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i zapewnia uczucie sytości na długo, chroniąc tym samym przed zgubnym podjadaniem. Dostarcza on wielu cennych składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności. Kto chce więcej o bobie niech szuka dobrych źródeł wiedzy a ja tym czasem zapraszam do kuchni.

Czas przygotowania:

  • 15 minut

Składniki dla 2-3 osób:

  • 250g świeżego bobu obranego ze strąków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: suszone zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, lawenda; co kto lubi, ma i chce
  • 4 ząbki czosnku ze skórką
  1. Do miski wlać oliwę.
  2. Bób przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Bób przełożyć do miski z oliwą.
  4. Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ⁰C góra/dół
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bób.
  7. Ząbki czosnku w łupinach przekroić na pół i położyć na bobie.
  8. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-13 minut.
  9. Sprawdzić widelcem czy bób jest miękki.

Smacznego!