Pieczony bób
Sezon na bób należy uznać za otwarty. Cieszmy się jego smakiem i właściwościami. Podawany na różne sposoby, na pewno się nie znudzi.
Obecność błonnika w bobie reguluje pracę jelit, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i zapewnia uczucie sytości na długo, chroniąc tym samym przed zgubnym podjadaniem. Dostarcza on wielu cennych składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności. Kto chce więcej o bobie niech szuka dobrych źródeł wiedzy a ja tym czasem zapraszam do kuchni.
Czas przygotowania:
- 15 minut
Składniki dla 2-3 osób:
- 250g świeżego bobu obranego ze strąków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: suszone zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, lawenda; co kto lubi, ma i chce
- 4 ząbki czosnku ze skórką
- Do miski wlać oliwę.
- Bób przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Bób przełożyć do miski z oliwą.
- Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ⁰C góra/dół
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bób.
- Ząbki czosnku w łupinach przekroić na pół i położyć na bobie.
- Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-13 minut.
- Sprawdzić widelcem czy bób jest miękki.
Smacznego!