Zupy

Zupa pomidorowa z jabłkiem

Zupa prosta a taka wyjątkowa. Kolejny raz przekonuję się, że im mniej skomplikowane tym lepsze. I nie tyczy to się tylko kuchni …

Powrót do systematycznego gotowania, do tworzenia nowych przepisów po ponad pół rocznej przerwie – oto jest wyzwanie! Wracam, w nowej przestrzeni, w nowej kuchni zaprojektowanej z myślą o kreacjach kulinarnych. Zawsze chciałam mieć wyspę – i mam. Trzymajcie więc kciuki.

Startuję z zupą. Przepis znalazłam u młodego zapaleńca gotowania. Trochę modyfikacji pod moje potrzeby, kilka dodatków i jest. Zapraszam do kuchni.

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego (ghee)
  • 2 większe ząbki czosnku – obrane
  • garść suszonego majeranku – może być też świeży
  • ok 700 ml pulpy pomidorowej – szukajcie takiej bez cukru
  • jabłko typu Gala lub podobne, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę.
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250ml mleczka kokosowego
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • może być olej dyniowy, świeża kolendra do posypania
  1. W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło klarowane.
  2. Dodajemy obrany czosnek /w całości/ i majeranek; mieszamy od czasu do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach ziół.
  3. Zmniejszamy trochę ogień i dodajemy koncentrat pomidorowy; mieszamy energicznie aż ściemnieje, uważamy, aby się nie przypalił.
  4. Dodajemy pulpę pomidorową, jabłko, mleczko kokosowe; mieszamy
  5. Gotujemy na średnim ogniu – w kierunku do małego, przez 10 – 15 minut.
  6. Zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku.
  7. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodajemy trochę ciepłej wody, mieszamy.
  8. Podajemy z dodatkiem oleju dyniowego i/lub świeżą kolendrą.

Smacznego!