Blog single

ZupyZupa pomidorowa z jabłkiem

Zupa prosta a taka wyjątkowa. Kolejny raz przekonuję się, że im mniej skomplikowane tym lepsze. I nie tyczy to się tylko kuchni …

Powrót do systematycznego gotowania, do tworzenia nowych przepisów po ponad pół rocznej przerwie – oto jest wyzwanie! Wracam, w nowej przestrzeni, w nowej kuchni zaprojektowanej z myślą o kreacjach kulinarnych. Zawsze chciałam mieć wyspę – i mam. Trzymajcie więc kciuki.

Startuję z zupą. Przepis znalazłam u młodego zapaleńca gotowania. Trochę modyfikacji pod moje potrzeby, kilka dodatków i jest. Zapraszam do kuchni.

Składniki:

  • 2 łyżki masła klarowanego (ghee)
  • 2 większe ząbki czosnku – obrane
  • garść suszonego majeranku – może być też świeży
  • ok 700 ml pulpy pomidorowej – szukajcie takiej bez cukru
  • jabłko typu Gala lub podobne, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę.
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250ml mleczka kokosowego
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • może być olej dyniowy, świeża kolendra do posypania
  1. W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło klarowane.
  2. Dodajemy obrany czosnek /w całości/ i majeranek; mieszamy od czasu do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach ziół.
  3. Zmniejszamy trochę ogień i dodajemy koncentrat pomidorowy; mieszamy energicznie aż ściemnieje, uważamy, aby się nie przypalił.
  4. Dodajemy pulpę pomidorową, jabłko, mleczko kokosowe; mieszamy
  5. Gotujemy na średnim ogniu – w kierunku do małego, przez 10 – 15 minut.
  6. Zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy sól i pieprz do smaku.
  7. Gdyby zupa była zbyt gęsta dodajemy trochę ciepłej wody, mieszamy.
  8. Podajemy z dodatkiem oleju dyniowego i/lub świeżą kolendrą.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us