Bezglutenowe,  Zupy

Zupa z pieczonych buraków i suszonych pomidorów – dziękuję Marto za inspirację !

Połączenie pieczonych buraków z suszonymi pomidorami …. Nieśmiało spróbowałam i okazało się obłędne!

Niech to będzie inspiracja na nadchodzące Święta. Niech na stole świątecznym pojawi się coś nowego, pysznego i oryginalnego. A wszystko zaczęło się od Marty i jej opowieści o zupie – kremie, którą przygotowała. Opisując ją miała rozmarzone oczy. Postanowiłam więc spróbować odtworzyć to, co usłyszałam. Udało się! Mi się udało – wam też się uda!

Składniki:

  • 8-10 małych pieczonych buraków
  • 50g suszonych pomidorów – bez oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 250ml mleczka kokosowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • ser kozi – może być
  1. Buraki pokroić w słupki.
  2. Czosnek posiekać.
  3. Bulion podgrzać.
  4. W garnku rozpuścić masło klarowane, dodać czosnek i mieszać przez chwilę, tak aby czosnek się nie przypalił.
  5. Dodać buraki, zamieszać.
  6. Wlać do garnka mleczko kokosowe i suszone pomidory, zamieszać.
  7. Dodać gorący bulion.
  8. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu około 20 minut.
  9. Zupę zmiksować za pomocą ręcznego blendera.
  10. Dodać świeżo zmielony pieprz.
  11. Zupę podawać z dodatkiem koziego sera.

Smacznego!