Blog single

BezglutenoweZupa z pieczonych buraków i suszonych pomidorów – dziękuję Marto za inspirację !

Połączenie pieczonych buraków z suszonymi pomidorami …. Nieśmiało spróbowałam i okazało się obłędne!

Niech to będzie inspiracja na nadchodzące Święta. Niech na stole świątecznym pojawi się coś nowego, pysznego i oryginalnego. A wszystko zaczęło się od Marty i jej opowieści o zupie – kremie, którą przygotowała. Opisując ją miała rozmarzone oczy. Postanowiłam więc spróbować odtworzyć to, co usłyszałam. Udało się! Mi się udało – wam też się uda!

Składniki:

  • 8-10 małych pieczonych buraków
  • 50g suszonych pomidorów – bez oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 250ml mleczka kokosowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • ser kozi – może być
  1. Buraki pokroić w słupki.
  2. Czosnek posiekać.
  3. Bulion podgrzać.
  4. W garnku rozpuścić masło klarowane, dodać czosnek i mieszać przez chwilę, tak aby czosnek się nie przypalił.
  5. Dodać buraki, zamieszać.
  6. Wlać do garnka mleczko kokosowe i suszone pomidory, zamieszać.
  7. Dodać gorący bulion.
  8. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu około 20 minut.
  9. Zupę zmiksować za pomocą ręcznego blendera.
  10. Dodać świeżo zmielony pieprz.
  11. Zupę podawać z dodatkiem koziego sera.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us