Blog single

BezglutenoweRosół zawsze najlepszy

Gdy sił nam brak, gdy choroba próbuje się do nas dobrać lub gdy potrzebujemy naładować baterie po niej, gdy mega stres nas osłabił. Rosół – do zadań specjalnych koniecznie gotujemy!

Już nie raz przekonałam się, że w tym rosole jest jakaś magiczna moc. Tak nie wiele a tak wiele. Teraz gdy nadchodzi jesień a wraz z nią okres osłabienia, przeziębienia i kataru warto wracać do tego przepisu. Po lecie kiedy pozwalaliśmy sobie na małe grzeszki nasz organizm z radością przyjmie dobre jedzenie; ciepły, idealnie doprawiony i wyważony rosołek.

Uświadomiłam sobie, że to pierwszy „mięsny” przepis na blogu. Nie da się tu jednak zastąpić mięsa czymś innym. Pełni ono istotną rolę – tu daje moc. Warunek jest jeden – mięso musi być najlepsze, ekologiczne, bez chemii, ulepszaczy, antybiotyków i środków sprawiających, że data ważności na opakowaniu to miesiąc od zapakowania!

Składniki:

  • ok 6l wody
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka kminku w całości
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • plaster kłącza imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki soli
  • kurczak – najlepiej cały, oczyszczony
  • szczypta bazylii
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 4-5 marchewek – obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 2-3 pietruszki – obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 cebula lub por – może być, ale nie musi
  1. Przygotować duży garnek.
  2. Do garnka wlać wodę, zagotować.
  3. Dodawać przyprawy w kolejności podanej w składnikach a na koniec włożyć kurczaka.
  4. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu minimum 3 godziny.
  5. Następnie dodać bazylię, natkę pietruszkę, marchew, korzeń pietruszki.
  6. Dodać cebulę lub por.
  7. Gotować jeszcze około 2 godzin.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us