Zupa-krem z kalafiora z lawendą
Bardzo ciekawe połączenie kalafiora z lawendą. Takie „cuda” robimy podczas warsztatów on-line z Martą i DietoHarmonia.
A zupa bardzo na czasie – bo według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej uspokaja płuca i umysł. Tak więc w czasach wirusa, który atakuje płuca warto o niej pamiętać i przygotować.
Składniki:
- 500g kalafiora
- 2 średnie pietruszki lub pasternak
- 4-6 szklanek wody (zacząć od 4 – 5 w razie potrzeby rozcieńczyć na końcu po zblendowaniu)
- 3 liście laurowe, 3 kulki jałowca
- sól
- łyżeczka świeżo zmielonych ziaren kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu i łyżka suszonej lawendy, łyżeczka kozieradki zmielonej
- 1 średnia bądź duża cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 5 łyżek płatków owsianych (mogą być BG)
- płatki migdałowe (opcjonalnie) lub zmielone migdały
- Do garnka nalać wodę, dodać 3 liście laurowe, łyżeczkę soli i kulki jałowca. Zostawić na małym ogniu.
- W międzyczasie obrać i pokroić warzywa, dodać do zupy i zwiększyć ogień. Gotować przez 10 minut bez pokrywki, potem można przykryć garnek.
- Pokroić drobno cebulę i usmażyć na maśle aż się lekko zarumieni. Powinien i wydzielić się słodki zapach.
- Płatki owsiane zalać zimną wodą.
- Gdy warzywa będą miękkie, wyłączyć ogień, dodać zmielone ziarna kolendry i gałkę muszkatołową oraz cebulę wraz z całym pozostałym na patelni masłem.
- Całość dokładnie zmiksować na krem.
- Odcedzić płatki owsiane, dodać do zmiksowanej zupy, dodać też cynamon, kozieradkę i lawendę. Wymieszać. Doprawić jeszcze dodatkowo solą.
- Podawać z migdałami.
Smacznego!