Blog single

BezglutenoweZupa-krem z kalafiora z lawendą

Bardzo ciekawe połączenie kalafiora z lawendą. Takie „cuda” robimy podczas warsztatów on-line z Martą i DietoHarmonia.

A zupa bardzo na czasie – bo według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej uspokaja płuca i umysł. Tak więc w czasach wirusa, który atakuje płuca warto o niej pamiętać i przygotować.

Składniki:

  • 500g kalafiora
  • 2 średnie pietruszki lub pasternak
  • 4-6 szklanek wody (zacząć od 4 – 5 w razie potrzeby rozcieńczyć na końcu po zblendowaniu)
  • 3 liście laurowe, 3 kulki jałowca
  • sól
  • łyżeczka świeżo zmielonych ziaren kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu i łyżka suszonej lawendy, łyżeczka kozieradki zmielonej
  • 1 średnia bądź duża cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 5 łyżek płatków owsianych (mogą być BG)
  • płatki migdałowe (opcjonalnie) lub zmielone migdały
  1. Do garnka nalać wodę, dodać 3 liście laurowe, łyżeczkę soli i kulki jałowca. Zostawić na małym ogniu.
  2. W międzyczasie obrać i pokroić warzywa, dodać do zupy i zwiększyć ogień. Gotować przez 10 minut bez pokrywki, potem można przykryć garnek.
  3. Pokroić drobno cebulę i usmażyć na maśle aż się lekko zarumieni. Powinien i wydzielić się słodki zapach.
  4. Płatki owsiane zalać zimną wodą.
  5. Gdy warzywa będą miękkie, wyłączyć ogień, dodać zmielone ziarna kolendry i gałkę muszkatołową oraz cebulę wraz z całym pozostałym na patelni masłem.
  6. Całość dokładnie zmiksować na krem.
  7. Odcedzić płatki owsiane, dodać do zmiksowanej zupy, dodać też cynamon, kozieradkę i lawendę. Wymieszać. Doprawić jeszcze dodatkowo solą.
  8. Podawać z migdałami.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us