Krem z topinamburu i kalafiora
Topinambur – takie niepozorne warzywo, nieznane i niedoceniane. A takie dobre i takie cenne.
Jeśli jeszcze nie wiecie zbyt wiele o tym warzywie, to poczytajcie. Ja napiszę tylko, że jest bardzo smaczne w zupie a biorąc pod uwagę jego właściwości prozdrowotne, warto się z nim zaprzyjaźnić.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
- 200 g topinamburu
- 100 g kalafiora
- 1/2 litra bulionu jarzynowego (gorącego!)
- W garnku podgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 2-3 minuty.
- Dodać pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn. Smażyć około 2 minuty.
- Dodać cienko obrany i pokrojony w kostkę topinambur i smażyć co chwilę mieszając przez około 2-3 minuty.
- Dodać pokrojonego na kawałki kalafiora i smażyć jeszcze około 2 minuty, doprawić solą.
- Wlać gorący bulion i zagotować.
- Gotować przez 15 minut do miękkości warzyw. Nie mogą się jednak rozpadać.
- Zmiksować zupę w stojącym blenderze na gładki krem, w razie potrzeby doprawić solą.