Blog single

BezglutenoweKrem z topinamburu i kalafiora

Topinambur – takie niepozorne warzywo, nieznane i niedoceniane. A takie dobre i takie cenne.

Jeśli jeszcze nie wiecie zbyt wiele o tym warzywie, to poczytajcie. Ja napiszę tylko, że jest bardzo smaczne w zupie a biorąc pod uwagę jego właściwości prozdrowotne, warto się z nim zaprzyjaźnić.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
  • 200 g topinamburu
  • 100 g kalafiora
  • 1/2 litra bulionu jarzynowego (gorącego!)
  1. W garnku podgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 2-3 minuty.
  2. Dodać pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn. Smażyć około 2 minuty.
  3. Dodać cienko obrany i pokrojony w kostkę topinambur i smażyć co chwilę mieszając przez około 2-3 minuty.
  4. Dodać pokrojonego na kawałki kalafiora i smażyć jeszcze około 2 minuty, doprawić solą.
  5. Wlać gorący bulion i zagotować.
  6. Gotować przez 15 minut do miękkości warzyw. Nie mogą się jednak rozpadać.
  7. Zmiksować zupę w stojącym blenderze na gładki krem, w razie potrzeby doprawić solą.

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us