Bezglutenowe,  Zupy

Krem z topinamburu i kalafiora

Topinambur – takie niepozorne warzywo, nieznane i niedoceniane. A takie dobre i takie cenne.

Jeśli jeszcze nie wiecie zbyt wiele o tym warzywie, to poczytajcie. Ja napiszę tylko, że jest bardzo smaczne w zupie a biorąc pod uwagę jego właściwości prozdrowotne, warto się z nim zaprzyjaźnić.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
  • 200 g topinamburu
  • 100 g kalafiora
  • 1/2 litra bulionu jarzynowego (gorącego!)
  1. W garnku podgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 2-3 minuty.
  2. Dodać pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn. Smażyć około 2 minuty.
  3. Dodać cienko obrany i pokrojony w kostkę topinambur i smażyć co chwilę mieszając przez około 2-3 minuty.
  4. Dodać pokrojonego na kawałki kalafiora i smażyć jeszcze około 2 minuty, doprawić solą.
  5. Wlać gorący bulion i zagotować.
  6. Gotować przez 15 minut do miękkości warzyw. Nie mogą się jednak rozpadać.
  7. Zmiksować zupę w stojącym blenderze na gładki krem, w razie potrzeby doprawić solą.