Blog single

ZupyZupa pomidorowa na zakwasie

Brzmi ciekawie, prawda? Przepis znalazłam podczas zgłębiania kuchni jerozolimskich żydów. Jak wiecie lub nie, w związku z migracją narodu żydowskiego, kuchnia ta jest bardzo urozmaicona. Czerpie swoje źródło z różnych zakątków świata.

Będą tu więc i produkty między innymi kuchni włoskiej; pomidory i przyprawy. Zupę pomidorową robić umie pewnie każdy, ale z takim smakiem jak ta, nie spotkałam się do tej pory. Spróbujcie koniecznie. Kiedy jak nie teraz, gdy pomidor pachnie i smakuje pomidorem.

Składniki:

  • 4 duże i dojrzałe pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750ml ciepłego bulionu (może być gotowy, np. pierwsza baza warzywna)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • puszka krojonych włoskich pomidorów (400g)
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • kromka chleba żytniego na zakwasie
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (może być)
  • sól i pieprz
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne cząstki.
  3. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
  4. W garnku podgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć na małym ogniu przez 5 minut; często mieszając aż stanie się szklista.
  5. Dodać kumin i czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.
  6. Wlać bulion, dodać pomidory, także te z puszki oraz cukier.
  7. Dodać 1 łyżeczkę soli i dużo czarnego pieprzu.
  8. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, dodając w połowie gotowania połamany na kawałki chleb.
  9. Na koniec dodać świeżą kolendrę i zmiksować zupę ręcznym blenderem w kilku impulsach. W zupie powinny pozostać cząstki pomidora.
  10. Zupa powinna być gęsta. Jeśli uznacie jednak, że jest zbyt gęsta to można dodać odrobinę wody.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us