Zupy

Zupa pomidorowa na zakwasie

Brzmi ciekawie, prawda? Przepis znalazłam podczas zgłębiania kuchni jerozolimskich żydów. Jak wiecie lub nie, w związku z migracją narodu żydowskiego, kuchnia ta jest bardzo urozmaicona. Czerpie swoje źródło z różnych zakątków świata.

Będą tu więc i produkty między innymi kuchni włoskiej; pomidory i przyprawy. Zupę pomidorową robić umie pewnie każdy, ale z takim smakiem jak ta, nie spotkałam się do tej pory. Spróbujcie koniecznie. Kiedy jak nie teraz, gdy pomidor pachnie i smakuje pomidorem.

Składniki:

  • 4 duże i dojrzałe pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750ml ciepłego bulionu (może być gotowy, np. pierwsza baza warzywna)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • puszka krojonych włoskich pomidorów (400g)
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • kromka chleba żytniego na zakwasie
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (może być)
  • sól i pieprz
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na drobne cząstki.
  3. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
  4. W garnku podgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć na małym ogniu przez 5 minut; często mieszając aż stanie się szklista.
  5. Dodać kumin i czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty.
  6. Wlać bulion, dodać pomidory, także te z puszki oraz cukier.
  7. Dodać 1 łyżeczkę soli i dużo czarnego pieprzu.
  8. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, dodając w połowie gotowania połamany na kawałki chleb.
  9. Na koniec dodać świeżą kolendrę i zmiksować zupę ręcznym blenderem w kilku impulsach. W zupie powinny pozostać cząstki pomidora.
  10. Zupa powinna być gęsta. Jeśli uznacie jednak, że jest zbyt gęsta to można dodać odrobinę wody.

Smacznego!