Bezglutenowe,  Zupy

Zupa pietruszkowa z kolendrą i ciecierzycą

Wczoraj podczas wspólnego gotowania z Martą (DietoHarmonia) rozmawiałyśmy na temat jedzenia i tego, czy aby było smaczne i wyjątkowe musi być wymyślne czy może jednak proste? I do jakich wniosków doszłyśmy?

A do takich, że im prostrze tym lepsze. Jest tylko niezbędny jeden ważny składnik a mianowicie ” ? ” I tak zabrałyśmy się za przygotowywanie zupy. Wyszła cudowna. Wy też spróbujcie. Teraz jest ten czas.

Składniki:

  • 3 średnie pietruszki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średni pasternak
  • 1/2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 50g boczniaków
  • mała dymka że szczypiorkiem
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • mielone ziarno kolendry
  • majeranek
  • pieprz cayenne
  • sproszkowana kurkuma
  • pieprz w ziarnach
  • liście laurowe
  • 2 łyżeczki masła klarowanego (ghee )
  1. Ciecierzyce namoczyć dzień wcześniej w wodzie z octem jabłkowym.
  2. Ugotować do miękkości na wolnym ogniu.
  3. Do garnka wlać około 2,5l wody; dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól i zmielone ziarna kolendry.
  4. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić je do wody na zupę. Gotować.
  5. Boczniaki pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżeczce masła. Dodać je do zupy.
  6. Gdy warzywa będą prawie miękkie dorzucić do nich ugotowaną ciecierzycę i pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem.
  7. Doprawiać, dodając na koniec pokrojoną kolendrę i łyżeczkę masła.
  8. Zostawić na 5 minut, aby zupa się przegryzła.

Smacznego!