Chłodnik arbuzowy z pomidorową nutą
Czerwony i soczysty arbuz, pachnący pomidor, który chwilę wcześniej dojrzewał na słońcu. A na drugim planie świeży ogórek – idealne połączenie na letni obiad.
Przepis na chłodnik przyszedł do mnie nagle i niespodziewanie i na długie lata zagości w mojej kuchni. Bo jest pyszny! Przygotowanie zajmie chwilę, stopień trudności – żaden. Moc witamin i minerałów – gwarantowana.
Uwaga! Potrzebny będzie blender
Czas przygotowania:
- 15 minut przygotowanie
- minimum 1h chłodzenie
Składniki na 4 porcje:
- 1kg arbuza obranego ze skóry, bez pestek
- dojrzały większy pomidor
- średniej wielkości ogórek zielony
- limonka
- sól i pieprz
- listki świeżej mięty do przybrania
- łyżeczka oliwy z oliwek
- Arbuza obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze cząstki, wyjmujemy pestki i wrzucamy do blendera.
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy do blendera.
- Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę, przekładamy do miseczki i dodajemy oliwę z oliwek – mieszamy.
- Do arbuza i pomidora dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Wszystko razem blendujemy.
- Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Chłodnik przelewamy do pojemnika i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
- Do miseczek, w których podawać będziemy chłodnik wkładamy ogórka, nalewamy zupę, dekorujemy listami mięty.
Smacznego!