Blog single

BezglutenoweChłodnik arbuzowy z pomidorową nutą

Czerwony i soczysty arbuz, pachnący pomidor, który chwilę wcześniej dojrzewał na słońcu. A na drugim planie świeży ogórek – idealne połączenie na letni obiad.

Przepis na chłodnik przyszedł do mnie nagle i niespodziewanie i na długie lata zagości w mojej kuchni. Bo jest pyszny! Przygotowanie zajmie chwilę, stopień trudności – żaden. Moc witamin i minerałów – gwarantowana.

Uwaga! Potrzebny będzie blender

Czas przygotowania:

  • 15 minut przygotowanie
  • minimum 1h chłodzenie

Składniki na 4 porcje:

  • 1kg arbuza obranego ze skóry, bez pestek
  • dojrzały większy pomidor
  • średniej wielkości ogórek zielony
  • limonka
  • sól i pieprz
  • listki świeżej mięty do przybrania
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  1. Arbuza obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze cząstki, wyjmujemy pestki i wrzucamy do blendera.
  2. Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy do blendera.
  3. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę, przekładamy do miseczki i dodajemy oliwę z oliwek – mieszamy.
  4. Do arbuza i pomidora dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Wszystko razem blendujemy.
  5. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  6. Chłodnik przelewamy do pojemnika i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
  7. Do miseczek, w których podawać będziemy chłodnik wkładamy ogórka, nalewamy zupę, dekorujemy listami mięty.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us