Bezglutenowe,  Obiady,  Zupy

Chłodnik arbuzowy z pomidorową nutą

Czerwony i soczysty arbuz, pachnący pomidor, który chwilę wcześniej dojrzewał na słońcu. A na drugim planie świeży ogórek – idealne połączenie na letni obiad.

Przepis na chłodnik przyszedł do mnie nagle i niespodziewanie i na długie lata zagości w mojej kuchni. Bo jest pyszny! Przygotowanie zajmie chwilę, stopień trudności – żaden. Moc witamin i minerałów – gwarantowana.

Uwaga! Potrzebny będzie blender

Czas przygotowania:

  • 15 minut przygotowanie
  • minimum 1h chłodzenie

Składniki na 4 porcje:

  • 1kg arbuza obranego ze skóry, bez pestek
  • dojrzały większy pomidor
  • średniej wielkości ogórek zielony
  • limonka
  • sól i pieprz
  • listki świeżej mięty do przybrania
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  1. Arbuza obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze cząstki, wyjmujemy pestki i wrzucamy do blendera.
  2. Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze cząstki, wrzucamy do blendera.
  3. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę, przekładamy do miseczki i dodajemy oliwę z oliwek – mieszamy.
  4. Do arbuza i pomidora dodajemy sok wyciśnięty z limonki. Wszystko razem blendujemy.
  5. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  6. Chłodnik przelewamy do pojemnika i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
  7. Do miseczek, w których podawać będziemy chłodnik wkładamy ogórka, nalewamy zupę, dekorujemy listami mięty.

Smacznego!