Tarta z pomidorami
Tarta – może być na słodko, może być na słono. A możliwości tego, co na niej położycie są tak duże, że co tydzień może gościć na waszym stole i nie znudzi się domownikom. Najważniejsze to podstawa – czyli ciasto a reszta to już fantazja i upodobania. U mnie są to pomidory 🙂
Składniki na ciasto:
- 250g mąki orkiszowej typ 550
- 125g masła z lodówki
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 4 łyżki letniej wody
- masło do posmarowania formy
Składniki na farsz:
- 250g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża bazylia
- Mąkę połączyć z solą i masłem do momentu aż będzie przypominała kaszę.
- Dodać żółtko i wyrabiać ciasto dodając wodę aż będzie elastyczne.
- Wyrobione ciasto włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
- Formę do tarty posmarować masłem.
- Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i ponownie włożyć na 15 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzać do 180⁰C i włożyć ciasto, podpiec przez 20 minut
- Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
- Na patelni rozgrzać oliwę ułożyć połówki pomidorów i podsmażać na delikatnym ogniu przez kilka minut.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć przygotowane pomidorki, posypać listkami bazylii i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut.
- Wyjąć, polać delikatnie oliwą z oliwek i gotowe.
Smacznego!