Blog single

ObiadyTarta z pomidorami

Tarta – może być na słodko, może być na słono. A możliwości tego, co na niej położycie są tak duże, że co tydzień może gościć na waszym stole i nie znudzi się domownikom. Najważniejsze to podstawa – czyli ciasto a reszta to już fantazja i upodobania. U mnie są to pomidory 🙂

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki orkiszowej typ 550
  • 125g masła z lodówki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki letniej wody
  • masło do posmarowania formy

Składniki na farsz:

  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia
  1. Mąkę połączyć z solą i masłem do momentu aż będzie przypominała kaszę.
  2. Dodać żółtko i wyrabiać ciasto dodając wodę aż będzie elastyczne.
  3. Wyrobione ciasto włożyć na 1/2 godziny do lodówki.
  4. Formę do tarty posmarować masłem.
  5. Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i ponownie włożyć na 15 minut do lodówki.
  6. Piekarnik nagrzać do 180⁰C i włożyć ciasto, podpiec przez 20 minut
  7. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
  8. Na patelni rozgrzać oliwę ułożyć połówki pomidorów i podsmażać na delikatnym ogniu przez kilka minut.
  9. Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć przygotowane pomidorki, posypać listkami bazylii i ponownie włożyć do piekarnika na 20 minut.
  10. Wyjąć, polać delikatnie oliwą z oliwek i gotowe.

Smacznego!


Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us