Bezglutenowe,  Słodkości

Słodkie cygara z ciasta filo

Migdały i pistacje to tradycyjny przysmak żydów tunezyjskich. Deser podawany jest na święto Purim. Testuję w ramach przygotowań do warsztatów.

Smakują wybornie. Obawiam się, że będzie zbyt słodkie, jednak nie. Możecie przygotować je wcześniej i serwować jeszcze przez trzy kolejne dni, jeśli zostaną.

Składniki na 12 cygar:

  • 80g płatków migdałowych
  • 60g łuskanych orzechów pistacjowych – u mnie solonych, bo innych nie mogłam dostać
  • kilka zmiażdżonych orzechów pistacjowych do przybrania
  • 80g cukru waniliowego
  • jajko – rozdzielone: białko i żółtko osobno
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • 12 kwadratów ciasta filo o wymiarach 18cmx18cm
  • olej arachidowy do smażenia
  • 180g miodu

  1. Zmiksować w blenderze płatki migdałowe razem z orzechami pistacjowymi.
  2. Zmieloną masę przełożyć na patelnię, dodać 4 łyżki wody i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu około 4 minuty, aż cukier się rozpuści.
  3. Zdjąć patelnię z ognia, dodać do masy żółtko i skórkę z cytryny.
  4. Białko ubić.
  5. Rozłożyć arkusze ciasta filo.
  6. Na każdym arkuszu ułożyć masę w ten sposób: wąski pasek z 1 łyżki masy orzechowej rozsmarowywać przy bliższym brzegu ciasta, zostawiając po 2 cm z prawej i lewej strony. Z obu stron zrobić zakładki z ciasta, aby nadzienie nie wypłynęło ze środka. Następnie zrolować tworząc zwarte cygaro.
  7. Krawędź zrolowanego ciasta posmarować białkiem.
  8. Na patelnię wlać 2 cm oleju arachidowego, mocno rozgrzać i smażyć cygara na dużym ogniu po 10 sekund z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
  9. Usmażone cygara ułożyć na papierowym ręczniku. Poczekać aż wystygną.
  10. W rondelku lub na patelni rozpuścić miód z 1 łyżką wody. Gdy będzie gorący zanurzyć cygara w syropie na minutę, aby dobrze je pokrył.
  11. Wyjąć cygara, ułożyć na półmisku, posypać zmiażdżonymi orzechami pistacjowymi i pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego!