Słodkie cygara z ciasta filo
Migdały i pistacje to tradycyjny przysmak żydów tunezyjskich. Deser podawany jest na święto Purim. Testuję w ramach przygotowań do warsztatów.
Smakują wybornie. Obawiam się, że będzie zbyt słodkie, jednak nie. Możecie przygotować je wcześniej i serwować jeszcze przez trzy kolejne dni, jeśli zostaną.
Składniki na 12 cygar:
- 80g płatków migdałowych
- 60g łuskanych orzechów pistacjowych – u mnie solonych, bo innych nie mogłam dostać
- kilka zmiażdżonych orzechów pistacjowych do przybrania
- 80g cukru waniliowego
- jajko – rozdzielone: białko i żółtko osobno
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 12 kwadratów ciasta filo o wymiarach 18cmx18cm
- olej arachidowy do smażenia
- 180g miodu
- Zmiksować w blenderze płatki migdałowe razem z orzechami pistacjowymi.
- Zmieloną masę przełożyć na patelnię, dodać 4 łyżki wody i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu około 4 minuty, aż cukier się rozpuści.
- Zdjąć patelnię z ognia, dodać do masy żółtko i skórkę z cytryny.
- Białko ubić.
- Rozłożyć arkusze ciasta filo.
- Na każdym arkuszu ułożyć masę w ten sposób: wąski pasek z 1 łyżki masy orzechowej rozsmarowywać przy bliższym brzegu ciasta, zostawiając po 2 cm z prawej i lewej strony. Z obu stron zrobić zakładki z ciasta, aby nadzienie nie wypłynęło ze środka. Następnie zrolować tworząc zwarte cygaro.
- Krawędź zrolowanego ciasta posmarować białkiem.
- Na patelnię wlać 2 cm oleju arachidowego, mocno rozgrzać i smażyć cygara na dużym ogniu po 10 sekund z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
- Usmażone cygara ułożyć na papierowym ręczniku. Poczekać aż wystygną.
- W rondelku lub na patelni rozpuścić miód z 1 łyżką wody. Gdy będzie gorący zanurzyć cygara w syropie na minutę, aby dobrze je pokrył.
- Wyjąć cygara, ułożyć na półmisku, posypać zmiażdżonymi orzechami pistacjowymi i pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego!