Napoje,  Z dodatkiem lawendy

Złote mleko z lawendą

Kurkuma – przyprawa do zadań specjalnych. Jej słoneczny kolor już stawia na nogi, a jeśli jeszcze wzmocnimy ją imbirem, miodem i cynamonem to będzie petarda.

Napój będzie was chronił przed bakteriami i wirusami, szybko postawi na nogi. Spróbujcie go wypić wieczorem a otuli was spokojem, zwłaszcza gdy dodacie kwiaty lawendy. Poranek zaś przywita was ze świetnym samopoczuciem. Przepis – nie mój, lekko zmodyfikowany – bo z lawendą. Pierwsze moje złote mleko przygotowywałam wzorując się na przepisie Agnieszki Maciąg. Jestem jej wierną fanką.

Składniki na jedną porcję

  • 250ml napoju roślinnego, najlepiej migdałowego bez cukru
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy (podaję przepis: 2 łyżki sproszkowanej kurkumy, 1/3 szklanki wody. Wodę zagotować, dodać kurkumę. Gotować przez 8 minut, cały czas mieszając. W razie potrzeby, gdyby pasta była zbyt gęsta, można dodać trochę wody. Pasta powinna być zwarta. Przełożyć do szklanego pojemniczka i przechowywać w lodówce do 3 tygodni).
  • 2-3 cm korzenia imbiru startego na drobnej tarce.
  • 2-3 goździki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • łyżeczka masła klarowanego (ghee)
  • miód do smaku
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
  1. Mleko roślinne podgrzać, aby było gorące. Nie gotować.
  2. Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem miodu.
  3. Zamieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
  4. Lekko przestudzone, ale jeszcze ciepło przelać przez sitko do kubka.
  5. Dodać miód, wymieszać i wypić.

Smacznego!