Bezglutenowe,  Słodkości

Wege ciasto z malinami

Smaczne, zdrowe, wege, bez cukru – czyli idealnie. Zagoniona, pochłonięta dniem codziennym zapomniałam, że dobrze jest czasem zwolnić. Moje królestwo – kuchnia, cierpliwie czekała na moje przebudzenie.

Oto jestem. W kuchni rozchodzi się cudowny zapach malin. Kilka składników, drobna inspiracja i powstaje pyszne ciasto, które teraz już na długo zagości w naszym domu. Spróbujcie a zrobicie je wiele razy.

Składniki:

Spód:

  • 15 dkg daktyli bez pestek
  • 20 dkg mąki migdałowej (można zmielić migdały)
  • 5dkg wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Masa:

  • 20 dkg orzechów nerkowca
  • sok z jednej cytryny
  • 50 ml syropu z agawy
  • 50 ml płynnego oleju kokosowego
  • 60 ml mleczka kokosowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 2 płaskie łyżeczki agaru
  • 15 dkg mrożonych malin
  • 100 ml syropu z agawy
  1. Daktyle zalać ciepłą wodą i moczyć co najmniej 4 godziny (a najlepiej przez noc).
  2. Orzechy nerkowca zalać ciepłą wodą i moczyć co najmniej 4 godziny (a najlepiej przez noc).
  3. Daktyle odsączyć, wrzucić do blendera, dodać mąkę migdałową, wiórki kokosowe sól. Zblendować.
  4. Gotową masą wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę owinąć folią i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  5. Orzechy nerkowca włożyć do blendera, dodać sok z cytryny, syrop z agawy, płynny olej kokosowy, mleczko kokosowe, szczyptę soli. Zblendować.
  6. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód.
  7. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
  8. Agar zalać 20ml wody i poczekać aż się rozpuści. Rozmrożone maliny włożyć do blendera. Dodać agar, syrop z agawy. Zblendować
  9. Przełożyć do garnka i zagotować. Gdy masa przestygnie pokryć nią ciasto.
  10. Włożyć do lodówki na kolejne 3 godziny.

Tak, wiem. Ciasto przygotowuje się dosyć długo. Ale przecież w między czasie można robić tyle innych rzeczy!

Smacznego!