Wege ciasto z malinami
Smaczne, zdrowe, wege, bez cukru – czyli idealnie. Zagoniona, pochłonięta dniem codziennym zapomniałam, że dobrze jest czasem zwolnić. Moje królestwo – kuchnia, cierpliwie czekała na moje przebudzenie.
Oto jestem. W kuchni rozchodzi się cudowny zapach malin. Kilka składników, drobna inspiracja i powstaje pyszne ciasto, które teraz już na długo zagości w naszym domu. Spróbujcie a zrobicie je wiele razy.
Składniki:
Spód:
- 15 dkg daktyli bez pestek
- 20 dkg mąki migdałowej (można zmielić migdały)
- 5dkg wiórków kokosowych
- szczypta soli
Masa:
- 20 dkg orzechów nerkowca
- sok z jednej cytryny
- 50 ml syropu z agawy
- 50 ml płynnego oleju kokosowego
- 60 ml mleczka kokosowego
- szczypta soli
Polewa:
- 2 płaskie łyżeczki agaru
- 15 dkg mrożonych malin
- 100 ml syropu z agawy
- Daktyle zalać ciepłą wodą i moczyć co najmniej 4 godziny (a najlepiej przez noc).
- Orzechy nerkowca zalać ciepłą wodą i moczyć co najmniej 4 godziny (a najlepiej przez noc).
- Daktyle odsączyć, wrzucić do blendera, dodać mąkę migdałową, wiórki kokosowe sól. Zblendować.
- Gotową masą wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę owinąć folią i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Orzechy nerkowca włożyć do blendera, dodać sok z cytryny, syrop z agawy, płynny olej kokosowy, mleczko kokosowe, szczyptę soli. Zblendować.
- Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód.
- Włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Agar zalać 20ml wody i poczekać aż się rozpuści. Rozmrożone maliny włożyć do blendera. Dodać agar, syrop z agawy. Zblendować
- Przełożyć do garnka i zagotować. Gdy masa przestygnie pokryć nią ciasto.
- Włożyć do lodówki na kolejne 3 godziny.
Tak, wiem. Ciasto przygotowuje się dosyć długo. Ale przecież w między czasie można robić tyle innych rzeczy!
Smacznego!