Blog single

BezglutenoweWege ciasto z malinami

Smaczne, zdrowe, wege, bez cukru – czyli idealnie. Zagoniona, pochłonięta dniem codziennym zapomniałam, że dobrze jest czasem zwolnić. Moje królestwo – kuchnia, cierpliwie czekała na moje przebudzenie.

Oto jestem. W kuchni rozchodzi się cudowny zapach malin. Kilka składników, drobna inspiracja i powstaje pyszne ciasto, które teraz już na długo zagości w naszym domu. Spróbujcie a zrobicie je wiele razy.

Składniki:

Spód:

  • 15 dkg daktyli bez pestek
  • 20 dkg mąki migdałowej (można zmielić migdały)
  • 5dkg wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Masa:

  • 20 dkg orzechów nerkowca
  • sok z jednej cytryny
  • 50 ml syropu z agawy
  • 50 ml płynnego oleju kokosowego
  • 60 ml mleczka kokosowego
  • szczypta soli

Polewa:

  • 2 płaskie łyżeczki agaru
  • 15 dkg mrożonych malin
  • 100 ml syropu z agawy
  1. Daktyle zalać ciepłą wodą i moczyć co najmniej 4 godziny (a najlepiej przez noc).
  2. Orzechy nerkowca zalać ciepłą wodą i moczyć co najmniej 4 godziny (a najlepiej przez noc).
  3. Daktyle odsączyć, wrzucić do blendera, dodać mąkę migdałową, wiórki kokosowe sól. Zblendować.
  4. Gotową masą wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę owinąć folią i włożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  5. Orzechy nerkowca włożyć do blendera, dodać sok z cytryny, syrop z agawy, płynny olej kokosowy, mleczko kokosowe, szczyptę soli. Zblendować.
  6. Gotową masę wyłożyć na schłodzony spód.
  7. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
  8. Agar zalać 20ml wody i poczekać aż się rozpuści. Rozmrożone maliny włożyć do blendera. Dodać agar, syrop z agawy. Zblendować
  9. Przełożyć do garnka i zagotować. Gdy masa przestygnie pokryć nią ciasto.
  10. Włożyć do lodówki na kolejne 3 godziny.

Tak, wiem. Ciasto przygotowuje się dosyć długo. Ale przecież w między czasie można robić tyle innych rzeczy!

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us