Bezglutenowe,  Do chleba,  Przekąski

Kiełki fasoli mung

Najlepsze świeże, przygotowane przez siebie. Tyle dobra w słoiku i tak łatwo, aby je mieć. Z małego ziarnka budzi się życie; nowe, świeże, pełne dobrej, niczym nie skażonej energii. Czerpmy więc z natury, to co dla nas najlepsze.


Kiełkowanie zajmuje 2- 3 dni w zależności od nasłonecznienia. Wykiełkowana fasola mung będzie świetnym dodatkiem do sałatek, do zupy albo po prostu jako przekąska. Chrupmy więc!

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej fasoli mung
  • słój i gaza
  1. Fasolę włożyć do miski i zalać na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  2. Rano wypłukać na sicie i przełożyć do słoika. Słoik zakryć gazą i zabezpieczyć gumką.
  3. Słoik postawić w nasłonecznionym miejscu i w kolejnych dniach przepłukiwać fasolę na sitku, odsączać i przekładać ponownie do słoika.
  4. Po 2-3 dniach kiełki powinny być gotowe. Przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce. Zjeść w ciągu 3-4 dni.

Smacznego!