Kiełki fasoli mung
Najlepsze świeże, przygotowane przez siebie. Tyle dobra w słoiku i tak łatwo, aby je mieć. Z małego ziarnka budzi się życie; nowe, świeże, pełne dobrej, niczym nie skażonej energii. Czerpmy więc z natury, to co dla nas najlepsze.
Kiełkowanie zajmuje 2- 3 dni w zależności od nasłonecznienia. Wykiełkowana fasola mung będzie świetnym dodatkiem do sałatek, do zupy albo po prostu jako przekąska. Chrupmy więc!
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej fasoli mung
- słój i gaza
- Fasolę włożyć do miski i zalać na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
- Rano wypłukać na sicie i przełożyć do słoika. Słoik zakryć gazą i zabezpieczyć gumką.
- Słoik postawić w nasłonecznionym miejscu i w kolejnych dniach przepłukiwać fasolę na sitku, odsączać i przekładać ponownie do słoika.
- Po 2-3 dniach kiełki powinny być gotowe. Przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce. Zjeść w ciągu 3-4 dni.
Smacznego!