Bezglutenowe,  Słodkości

Ciasto pomarańczowe

Cudownie rozpływające się w ustach … Nie znam osoby, która po zjedzeniu kawałka nie rozgląda się za drugim. Nie znam historii tego ciasta, nie jest „moje” i nie wiem skąd przyszło, ale będę je piec do końca dni moich. I chcę się nim z wami podzielić ❤️

Składniki na ciasto:

  • 2 pomarańcze
  • 6 jajek od szczęśliwych kurek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 gram migdałów mielonych/ mąki migdałowej drobnej
  • 200 gram cukru trzcinowego
  1. Pomarańcze razem ze skórką włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez godzinę. Po ugotowaniu odlać wodę i pozostawić pomarańcze do wystygnięcia. Można to zrobić dzień wcześniej!
  2. Wystudzone pomarańcze (w całości, ze skórką) pokroić na połówki, usunąć pestki, włożyć do blendera i zmiksować na mus.
  3. W naczyniu rozbić jajka i ubić je za pomocą miksera. Dzięki temu ciasto będzie pulchne i pięknie wyrośnie. Do ubitych jajek dodać proszek do pieczenia, sodę i cukier. Ponownie zmiksować.
  4. Mus z pomarańczy połączyć z mąką migdałową.
  5. Połączyć wszystkie suche i mokre składniki, zmiksować.
  6. Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem i oprószyć mąką migdałową. Dno wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał z formy.
  7. Przelać ciasto do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180⁰C z termoobiegiem, piec przez 45 – 60 minut, w zależności od piekarnika. Ciasto musi być zarumienione, pieczemy aż do suchego patyczka.

Smacznego!