Bezglutenowe,  Do chleba

Pesto z pokrzywy

Nie bójcie się pokrzywy! Jeśli zbierzecie młode listki a potem polejecie je wrzątkiem – nie poparzycie się. Pokrzywa zbierana pod koniec kwietnia jest najlepsza. Zbierajcie więc w miejscach gdzie nie ma samochodów, na łąkach, w rowach. Cieszcie się chwilą, oddychajcie głęboko i niech to będzie dobry czas.

Liście pokrzywy zawierają bardzo duże ilości chlorofilu a ten wpływa korzystnie na naszą krew, oczyszcza ją. To także źródło dobrze przyswajalnego żelaza więc polecam tym, którzy cierpią na anemię.

Czas przygotować pesto, które będzie wspaniałym dodatkiem do grzanek – zapraszam na łąkę a potem do kuchni 🙂

Składniki:

  • pęczek młodych, świeżych liści pokrzywy
  • mała garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/4 szklanki (miarka) oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli
  1. Oddzielić listki pokrzywy od gałązek, włożyć na sito i przelać wrzątkiem.
  2. Listki przełożyć do blendera, dodać orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, oliwę i sól.
  3. Blendować do uzyskania gładkiej masy.

Pesto można podawać na grzance. Może też być dodatkiem do makaronu.

Smacznego!