Nie bójcie się pokrzywy! Jeśli zbierzecie młode listki a potem polejecie je wrzątkiem – nie poparzycie się. Pokrzywa zbierana pod koniec kwietnia jest najlepsza. Zbierajcie więc w miejscach gdzie nie ma samochodów, na łąkach, w rowach. Cieszcie się chwilą, oddychajcie głęboko i niech to będzie dobry czas.
Liście pokrzywy zawierają bardzo duże ilości chlorofilu a ten wpływa korzystnie na naszą krew, oczyszcza ją. To także źródło dobrze przyswajalnego żelaza więc polecam tym, którzy cierpią na anemię.
Czas przygotować pesto, które będzie wspaniałym dodatkiem do grzanek – zapraszam na łąkę a potem do kuchni 🙂
Składniki:
- pęczek młodych, świeżych liści pokrzywy
- mała garść orzechów nerkowca
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1/4 szklanki (miarka) oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
- Oddzielić listki pokrzywy od gałązek, włożyć na sito i przelać wrzątkiem.
- Listki przełożyć do blendera, dodać orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, oliwę i sól.
- Blendować do uzyskania gładkiej masy.
Pesto można podawać na grzance. Może też być dodatkiem do makaronu.
Smacznego!