Bezglutenowe,  Zupy

Krem ze szparagów

Zielone, białe, z fioletowymi główkami …. i nie rosną we wszystkich rejonach Polski, więc amatorzy szparagów polują na nie tam gdzie są. Słyszałam, że potrafią przejechać wiele kilometrów, aby się nimi nasycić 🙂

A ja mam to szczęście, że rosną blisko więc gdy sezon w pełni podaję w różnych wariantach. Tym razem będzie to krem.

Składniki:

  • 1/2 kg szparagów – zielonych lub białych
  • 1 łyżka masła ghee lub oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • 3 cm kłącza imbiru
  • gorąca woda
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • czarnuszka – ziarno, może być
  1. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki i w razie potrzeby obrać – zielone często nie wymagają tego, białe – tak. Gotowe szparagi pociąć na kawałki.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć na tarce.
  3. W garnku roztopić masło ghee lub olej kokosowy i wrzucić cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażać.
  4. Dodać pokrojone szparagi, imbir oraz kurkumę. Jeszcze chwilę podsmażać mieszając drewnianą łyżką.
  5. Wszystko zalać gorącą wodą tak, aby przykryć szparagi. Gotować około 20 minut, aż szparagi będą miękkie.
  6. Zmiksować ręcznym mikserem na krem, dodać gałkę muszkatołową, kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Zamieszać. Gdyby krem był zbyt gęsty można dodać jeszcze więcej wody.
  7. Można dodać czarnuszkę, grzanki z chleba ….

Smacznego!