Pyszny, słodki deser. Zgłębiając kuchnię Jerozolimy natrafiam na niego. Pieczone ciasto filo z chrupiącą skórką, przełożone serem. Zalatimo – ciastkarnia nieporównywalna z żadną inną, jedyna w swoim rodzaju. Tam powstaje mutabbaq.
Gdzieś tam w dalekim świecie, ludzie zjeżdżają się z całego miasta, aby delektować się smakiem tego deseru. Ja przygotowałam go w domu z nadzieją, że będzie równie smaczny. Można przygotować go wcześniej, włożyć do lodówki i piec w dogodnym momencie dnia. To mi się podoba!
Składniki:
- 130g niesolonego masła
- 14 płatów ciasta filo (29cm x 21cm)
- 500g ricotty (może być też kozia)
- 250g miękkiego sera owczego lub koziego
- niesolone orzechy pistacjowe, pokruszone (mogą być)
- 90ml wody
- 280g cukru pudru trzcinowego
- 3 łyżki soku z cytryny
Podaję wymiary mojego półmiska i płatów tak, aby się w nim idealnie zmieściły. Wy dopasujcie to do swoich kuchennych sprzętów. Ważne, aby w naczyniu znalazło się 14 płatów ciasta.
- Masło włożyć do rondelka i podgrzewać aż się rozpuści.
- Ceramiczny półmisek o wymiarach 30cm x 21,5cm posmarować częścią roztopionego masła.
- Ułożyć płat ciasta filo, posmarować roztopionym masłem.
- Ułożyć kolejny płat ciasta, posmarować masłem i tak powtarzać czynność aż do ułożenia 7 płatów.
- Rikottę i ser owczy/kozi włożyć do miski, dobrze wymieszać.
- Rozsmarować masę serową na cieście filo, posmarować roztopionym masłem.
- Ułożyć kolejny płat ciasta, posmarować masłem i tak czynność powtarzać aż to ułożenia pozostałych płatów. Wierzch posmarować resztą masła.
- Za pomocą ostrego noża ponacinać ciasto w kwadraty, tak aby nóż nie sięgał dna.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 230ºC (z termoobiegiem 210ºC )
- Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 25-27 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.
- Podczas pieczenia należy przygotować syrop.
- Wlać do garnka wodę, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
- Dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu 2 minuty. Odstawić garnek z ognia.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać mutabbaq syropem. Powinien równomiernie wsiąknąć w ciasto. Odczekać 10 minut, podawać na ciepło.