Tortilla orkiszowa
Bo są dni kiedy masz ochotę na tortillę. To kolejny przepis z rodzaju smacznie i szybko. Lubię tak i pewnie większość z was tak ma.
Przygotujcie tortillę a potem dodajcie do niej to, na co macie ochotę i cieszcie się smakiem. To także pomysł do szkolnej śniadaniówki. Dzieci to polubią.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 550
- 125 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju, np. ryżowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- Do dużej miski przesiać mąkę.
- Mąkę zalać gorącą wodą i poczekać chwilę. Gdy będzie na tyle chłodna, że będzie można jej dotykać palcami, dodać pozostałe składniki.
- Wyrobić ciasto i ukształtować w kulę.
- Odstawić ciasto na piętnaście minut do pół godziny, w misce przykrytej ściereczką. Ciasto można lekko zwilżyć, aby nie wysychało.
- Małe kawałki ciasta rozwałkowywać na stolnicy na cienkie okrągłe placki. Jeśli ciasto będzie się kleiło, podsypać mąką.
- Patelnie mocno nagrzać i układać przygotowane placki. Podpiekać z obu stron, aż się lekko zarumienią.
Smacznego!