Blog single

ObiadyTortilla orkiszowa

Bo są dni kiedy masz ochotę na tortillę. To kolejny przepis z rodzaju smacznie i szybko. Lubię tak i pewnie większość z was tak ma.

Przygotujcie tortillę a potem dodajcie do niej to, na co macie ochotę i cieszcie się smakiem. To także pomysł do szkolnej śniadaniówki. Dzieci to polubią.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 550
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju, np. ryżowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  1. Do dużej miski przesiać mąkę.
  2. Mąkę zalać gorącą wodą i poczekać chwilę. Gdy będzie na tyle chłodna, że będzie można jej dotykać palcami, dodać pozostałe składniki.
  3. Wyrobić ciasto i ukształtować w kulę.
  4. Odstawić ciasto na piętnaście minut do pół godziny, w misce przykrytej ściereczką. Ciasto można lekko zwilżyć, aby nie wysychało.
  5. Małe kawałki ciasta rozwałkowywać na stolnicy na cienkie okrągłe placki. Jeśli ciasto będzie się kleiło, podsypać mąką.
  6. Patelnie mocno nagrzać i układać przygotowane placki. Podpiekać z obu stron, aż się lekko zarumienią.

Smacznego!


Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us