Bezglutenowe,  Do chleba,  Obiady

Pesto z czosnaczku pospolitego

Szukamy daleko a mamy tak blisko. Wystarczy zagłębić się w lesie. Od pewnego czasu interesuję się ziołami, i tym w jaki sposób można wykorzystać je w kuchni.

Było już pesto z pokrzywy. Teraz przyszedł czas na czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata ). Listki wydzielają zapach zbliżony do czosnku, a korzenie przypominają aromat oraz smak chrzanu. Działanie tej niepozornej rośliny ogromne: bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze, rozkurczowe, antyseptyczne, moczopędne, wiatropędne, wykrztuśne, przyspieszające gojenie ran, wyciszające, wzmacniające odporność, zapobiegające nowotworom, wzmacniające serce, rozrzedzające krew. Warto pójść więc do lasu … Pesto będzie wspaniałym dodatkiem do grzanki z dobrego chleba na zakwasie, a może makaronu, kaszy … Próbujcie.

Składniki:

  • bukiet czosnaczku – najlepiej zbierać młode rośliny, bez kwiatów
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  1. Bukiet czosnaczku umyć pod bieżącą wodą.
  2. Oberwać listki i osuszone włożyć do blendera.
  3. Dodać orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, oliwę.
  4. Czosnek drobno pokroić, dodać.
  5. Wszystkie składniki zblendować.
  6. Dodać sól i pieprz według uznania.

Smacznego!