Blog single

No i doczekała się moja kuchnia pity. A teraz wystarczy odrobina kreatywności i mamy pomysł na obiad lub kolację. Bo do pity można dodać wiele dodatków – falafele, hummus, pesto, mięso, pieczone warzywa, surówki i co tam jeszcze chcecie.

Pita to po prostu drożdżowy placek pieczony na gorącej, suchej patelni. Popularny w krajach Bliskiego Wschodu. Prosty skład a takie pyszne, a może właśnie dlatego …

Składniki:

  • 350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 250ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże i wymieszać.
  2. Zrobić wgłębienie, wlewać stopniowo ciepłą wodę. Delikatnie i powoli wymieszać wszystkie składniki, dodając na koniec oliwę. Starannie połączyć.
  3. Ciasto wyrabiać przez 5-7 minut, następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać aż ciasto będzie gładkie.
  5. Ciasto pokroić na 8 równych części i uformować z nich kuleczki, przykryć ściereczkę i zostawić na 10 minut.
  6. Bardzo dobrze rozgrzać patelnię, każdy kawałek ciasta rozwałkować na płaski placek o średnicy ok 20cm, położyć na rozgrzanej patelni.
  7. Każdy placek podgrzewać na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) w ten sposób: 1/2 minuty, przewrócić na drugą stronę i podgrzewać przez ok 1,5 minuty. Ponownie przewrócić i podgrzewać jeszcze przez ok 1/2 minuty. Zdjąć z patelni. odłożyć na talerz.

Pita powinna być miękka a nie kruche po upieczeniu.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us