Pita!
No i doczekała się moja kuchnia pity. A teraz wystarczy odrobina kreatywności i mamy pomysł na obiad lub kolację. Bo do pity można dodać wiele dodatków – falafele, hummus, pesto, mięso, pieczone warzywa, surówki i co tam jeszcze chcecie.
Pita to po prostu drożdżowy placek pieczony na gorącej, suchej patelni. Popularny w krajach Bliskiego Wschodu. Prosty skład a takie pyszne, a może właśnie dlatego …
Składniki:
- 350g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 250ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże i wymieszać.
- Zrobić wgłębienie, wlewać stopniowo ciepłą wodę. Delikatnie i powoli wymieszać wszystkie składniki, dodając na koniec oliwę. Starannie połączyć.
- Ciasto wyrabiać przez 5-7 minut, następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać aż ciasto będzie gładkie.
- Ciasto pokroić na 8 równych części i uformować z nich kuleczki, przykryć ściereczkę i zostawić na 10 minut.
- Bardzo dobrze rozgrzać patelnię, każdy kawałek ciasta rozwałkować na płaski placek o średnicy ok 20cm, położyć na rozgrzanej patelni.
- Każdy placek podgrzewać na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) w ten sposób: 1/2 minuty, przewrócić na drugą stronę i podgrzewać przez ok 1,5 minuty. Ponownie przewrócić i podgrzewać jeszcze przez ok 1/2 minuty. Zdjąć z patelni. odłożyć na talerz.
Pita powinna być miękka a nie kruche po upieczeniu.
Smacznego!