Blog single

BezglutenoweTarta jaglana z lawendÄ… i sezonowymi owocami

Na dobry początek dnia przygotuj pyszną tartę! Dobre i zdrowe składniki, dla tych co glutenu nie mogą i idealne na tę porę roku.

To jeden z przepisów, który przygotowałyśmy wraz z uczestnikami warsztatów online. Jak zwykle nie jest to skomplikowane i z łatwością poradzą sobie z nim nawet ci, którzy do kuchni wchodzą tylko po to, aby zaparzyć herbatę. Spróbujcie. Jestem pewna, że wszystkim będzie smakować.

Składniki:

  • 2 szklanki migdałów (namocz 2 dni wczeÅ›niej w wodzie z octem jabÅ‚kowym, a nastÄ™pnie pozwól im wyschnąć)
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (namocz dzieÅ„ wczeÅ›niej w wodzie z octem jabÅ‚kowym)
  • 3 szklanki dowolnego mleka roÅ›linnego (owsiane, migdaÅ‚owe, jaglane, kokosowe)
  • 1 cytryna
  • 3 Å‚yżki oleju kokosowego extra virgin
  • Å›wieża melisa lub miÄ™ta
  • suszona lawenda
  • szczypta soli
  • 1 szklanka sezonowych owoców
  • ¼ miodu/ ksylitolu/ erytrolu
  1. Kaszę namoczyć dzień wcześniej w wodzie z octem jabłkowym.
  2. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
  3. Migdały zmiksować z daktylami, dodając w razie potrzeby wodę z daktyli.
  4. Kaszę odcedzić, zalać mlekiem, wstawić na mały ogień. Dodać resztę składników; skórkę z całej cytryny i sok z połówki.
  5. Całość ugotować, aż mleko wsiąknie i zostawić do ostygnięcia.
  6. Tortownicę lub blachę do tarty wyłożyć spodem, a na niego wylać masę jaglaną. Ozdobić sezonowymi owocami i ziołami.
  7. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us