Bezglutenowe,  Słodkości,  Śniadania,  Z dodatkiem lawendy

Tarta jaglana z lawendą i sezonowymi owocami

Na dobry początek dnia przygotuj pyszną tartę! Dobre i zdrowe składniki, dla tych co glutenu nie mogą i idealne na tę porę roku.

To jeden z przepisów, który przygotowałyśmy wraz z uczestnikami warsztatów online. Jak zwykle nie jest to skomplikowane i z łatwością poradzą sobie z nim nawet ci, którzy do kuchni wchodzą tylko po to, aby zaparzyć herbatę. Spróbujcie. Jestem pewna, że wszystkim będzie smakować.

Składniki:

  • 2 szklanki migdałów (namocz 2 dni wcześniej w wodzie z octem jabłkowym, a następnie pozwól im wyschnąć)
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (namocz dzień wcześniej w wodzie z octem jabłkowym)
  • 3 szklanki dowolnego mleka roślinnego (owsiane, migdałowe, jaglane, kokosowe)
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oleju kokosowego extra virgin
  • świeża melisa lub mięta
  • suszona lawenda
  • szczypta soli
  • 1 szklanka sezonowych owoców
  • ¼ miodu/ ksylitolu/ erytrolu
  1. Kaszę namoczyć dzień wcześniej w wodzie z octem jabłkowym.
  2. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
  3. Migdały zmiksować z daktylami, dodając w razie potrzeby wodę z daktyli.
  4. Kaszę odcedzić, zalać mlekiem, wstawić na mały ogień. Dodać resztę składników; skórkę z całej cytryny i sok z połówki.
  5. Całość ugotować, aż mleko wsiąknie i zostawić do ostygnięcia.
  6. Tortownicę lub blachę do tarty wyłożyć spodem, a na niego wylać masę jaglaną. Ozdobić sezonowymi owocami i ziołami.
  7. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!