Tarta jaglana z lawendÄ… i sezonowymi owocami
Na dobry początek dnia przygotuj pyszną tartę! Dobre i zdrowe składniki, dla tych co glutenu nie mogą i idealne na tę porę roku.
To jeden z przepisów, który przygotowałyśmy wraz z uczestnikami warsztatów online. Jak zwykle nie jest to skomplikowane i z łatwością poradzą sobie z nim nawet ci, którzy do kuchni wchodzą tylko po to, aby zaparzyć herbatę. Spróbujcie. Jestem pewna, że wszystkim będzie smakować.
Składniki:
- 2 szklanki migdałów (namocz 2 dni wcześniej w wodzie z octem jabłkowym, a następnie pozwól im wyschnąć)
- 1/2 szklanki daktyli
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej (namocz dzień wcześniej w wodzie z octem jabłkowym)
- 3 szklanki dowolnego mleka roślinnego (owsiane, migdałowe, jaglane, kokosowe)
- 1 cytryna
- 3 łyżki oleju kokosowego extra virgin
- świeża melisa lub mięta
- suszona lawenda
- szczypta soli
- 1 szklanka sezonowych owoców
- ¼ miodu/ ksylitolu/ erytrolu
- Kaszę namoczyć dzień wcześniej w wodzie z octem jabłkowym.
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
- Migdały zmiksować z daktylami, dodając w razie potrzeby wodę z daktyli.
- Kaszę odcedzić, zalać mlekiem, wstawić na mały ogień. Dodać resztę składników; skórkę z całej cytryny i sok z połówki.
- Całość ugotować, aż mleko wsiąknie i zostawić do ostygnięcia.
- Tortownicę lub blachę do tarty wyłożyć spodem, a na niego wylać masę jaglaną. Ozdobić sezonowymi owocami i ziołami.
- Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!