Bezglutenowe,  Do chleba,  Z dodatkiem lawendy

Oliwa lawendowa

Była już oliwa z czosnkiem, papryką, rozmarynem ….. ale z lawendą? A dlaczego by nie? Najpierw zrobiłam a potem zaczęłam zastanawiać się do czego by ją dodać …

To bardzo ciekawe doświadczenie kulinarne. Moje propozycje to: pieczone ziemniaki lub bataty. Spróbujcie też polać nią smażony ryż lub po prostu zamoczcie w niej kawałek chleba na zakwasie. Do tego lampka białego wina i kolacja po królewsku!

Składniki:

  • 1/2 szklanki (125ml miarka) oliwy z oliwek
  • 3-4 gałązki lawendy z kwiatem i bez
  1. Oliwę przelać do garnka, dodać lawendę.
  2. Garnek z oliwą podgrzewać na bardzo małym ogniu aż pojawią się pierwsze bąbelki tzn. oliwa zacznie się gotować.
  3. Zdjąć z ognia, poczekać aż wystygnie i przelać do butelki.

Można pozostawić lawendą, którą użyliśmy do gotowania, można też dodać kilka świeżych gałązek.

Smacznego!