Blog single

BezglutenoweKiszony szpinak

Moda na kiszonki trwa. I dobrze, bo w nich dużo zdrowia a pracy, aby je przygotować niewiele. Właściwie robią się same.

Jeśli chodzi o walory zdrowotne to lista długa. Wymienię więc tylko kilka plusów: są łatwo przyswajalne, wspomagają działanie układu odpornościowego, zawierają witaminę C, są źródłem witamin A i E a te wykazują działanie przeciwutleniające i neutralizują wolne rodniki, stabilizują poziom cukru we krwi i dbają o nasz cholesterol. No i oczywiście – są pyszne! Dzisiaj kisimy szpinak a jutro …. kto wie.

Składniki:

  • dwie duże garście świeżego szpinaku
  • jeden duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli np. himalajskiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200ml letniej wody
  1. Szpinak dokładnie umyć, wysuszyć.
  2. Włożyć do miski i skropić cytryną, wymieszać.
  3. Do letniej wody dodać sól, wymieszać aż do rozpuszczenia.
  4. Szpinak przełożyć do czystego słoika, dodać obrany czosnek.
  5. Zalać wodą z solą.
  6. Słoik szczelnie zakręcić, zostawić w temperaturze pokojowej, nie koniecznie w miejscu nasłonecznionym.
  7. Kiszony szpinak będzie gotowy po 3-4 dniach; im dłużej kisimy tym bardziej będzie ukiszony. Kto co lubi.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us