Bezglutenowe,  Na odporność,  Przekąski

Kiszony szpinak

Moda na kiszonki trwa. I dobrze, bo w nich dużo zdrowia a pracy, aby je przygotować niewiele. Właściwie robią się same.

Jeśli chodzi o walory zdrowotne to lista długa. Wymienię więc tylko kilka plusów: są łatwo przyswajalne, wspomagają działanie układu odpornościowego, zawierają witaminę C, są źródłem witamin A i E a te wykazują działanie przeciwutleniające i neutralizują wolne rodniki, stabilizują poziom cukru we krwi i dbają o nasz cholesterol. No i oczywiście – są pyszne! Dzisiaj kisimy szpinak a jutro …. kto wie.

Składniki:

  • dwie duże garście świeżego szpinaku
  • jeden duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli np. himalajskiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 200ml letniej wody
  1. Szpinak dokładnie umyć, wysuszyć.
  2. Włożyć do miski i skropić cytryną, wymieszać.
  3. Do letniej wody dodać sól, wymieszać aż do rozpuszczenia.
  4. Szpinak przełożyć do czystego słoika, dodać obrany czosnek.
  5. Zalać wodą z solą.
  6. Słoik szczelnie zakręcić, zostawić w temperaturze pokojowej, nie koniecznie w miejscu nasłonecznionym.
  7. Kiszony szpinak będzie gotowy po 3-4 dniach; im dłużej kisimy tym bardziej będzie ukiszony. Kto co lubi.

Smacznego!