Syrop z mniszka lekarskiego z lawendÄ…
Pyszny, zdrowy i tak Å‚atwo go przygotować. Wystarczy zebrać 400 kwiatów mniszka …. PrzeÅ‚om maja i kwietnia a czasem tylko maj, to najlepszy czas na zbiory.
Cała roślina ma właściwości zdrowotnie (kwiat, liście, korzeń) , dziś jednak zajmiemy się tylko kwiatkami. Zbieramy je w słoneczny, ciepły dzień. Szukamy miejsc z dala od dróg, po których pędzą auta. Znajdziecie go na łąkach, przy polnych drogach, w ogrodzie.
No i po co ten syrop? WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci prozdrowotne kwiatów mniszka lekarskiego, o których wyczytaÅ‚am u Agnieszki MaciÄ…g – jakże na czasie – wzmacniajÄ… ukÅ‚ad odpornoÅ›ciowy, wspomagajÄ… ukÅ‚ad oddechowy, oczyszczajÄ… organizm z toksyn, dziaÅ‚ajÄ… przeciwwirusowo. A ponad to: wspomagajÄ… leczenie infekcji dróg oddechowych, zapobiegajÄ… miażdżycy, przyspieszajÄ… gojenie siÄ™ ran, wspomagajÄ… leczenie nerek i kamicy moczowej, wspomagajÄ… ukÅ‚ad pokarmowy. Cennych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci jest jeszcze dużo wiÄ™cej. WiÄ™c po prostu zróbmy syrop i już!
Składniki:
1/400 dobrze rozwiniÄ™tych – same główki, kwiatów mniszka
2/1 litr wody
3/1 cytryna bio, wyparzona i wyszorowana
4/1/2 kg cukru trzcinowego
5/1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
6/gaza
Przygotowanie:
W ciepÅ‚y i sÅ‚oneczny dzieÅ„ zbieramy kwiaty w iloÅ›ci 400 sztuk.Po przyniesieniu do domu rozkÅ‚adamy na papierze, najlepiej na dworze, aby kwiaty opuÅ›ciÅ‚y wszelkie owady. Po pół godzinie wkÅ‚adamy mniszka do garnka z szerokim dnem i zalewamy 1 litrem wrzÄ…cej wody, ugniatamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. WyÅ‚Ä…czamy ogieÅ„ pod garnkiem. Dodajemy do kwiatów: wyparzonÄ… cytrynÄ™ pokrojonÄ… w plastry i suszone kwiaty lawendy; mieszamy. Garnek przykrywamy pokrywkÄ… i odstawiamy na minimum 12 godzin.Po tym czasie odcedzamy przez gazÄ™, wyduszamy ile siÄ™ da. Dodajemy cukier, mieszamy i podgrzewamy na bardzo maÅ‚ym ogniu, aż cukier siÄ™ rozpuÅ›ci. GorÄ…cy syrop przelewamy do czystych, dobrze umytych sÅ‚oiczków, zakrÄ™camy. GorÄ…ce sÅ‚oiczki z syropem zawijamy w koc na 2-3 godziny – tzw. sucha pasteryzacja. Wyjmujemy z koca, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy aż do wystygniÄ™cia. Zimne odwracamy. Gotowy syrop przechowujemy w chÅ‚odnym i ciemnym miejscu kilka miesiÄ™cy, jeÅ›li wczeÅ›niej go nie użyjemy … Idealny do ciepÅ‚ej wody, jako dodatek do herbaty czy skÅ‚adnik lemoniady.
Smacznego!