Bezglutenowe,  Napoje,  Z dodatkiem lawendy

Syrop z mniszka lekarskiego z lawendą

Pyszny, zdrowy i tak łatwo go przygotować. Wystarczy zebrać 400 kwiatów mniszka …. Przełom maja i kwietnia a czasem tylko maj, to najlepszy czas na zbiory.

Cała roślina ma właściwości zdrowotnie (kwiat, liście, korzeń) , dziś jednak zajmiemy się tylko kwiatkami. Zbieramy je w słoneczny, ciepły dzień. Szukamy miejsc z dala od dróg, po których pędzą auta. Znajdziecie go na łąkach, przy polnych drogach, w ogrodzie.

No i po co ten syrop? Właściwości prozdrowotne kwiatów mniszka lekarskiego, o których wyczytałam u Agnieszki Maciąg – jakże na czasie – wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają układ oddechowy, oczyszczają organizm z toksyn, działają przeciwwirusowo. A ponad to: wspomagają leczenie infekcji dróg oddechowych, zapobiegają miażdżycy, przyspieszają gojenie się ran, wspomagają leczenie nerek i kamicy moczowej, wspomagają układ pokarmowy. Cennych właściwości jest jeszcze dużo więcej. Więc po prostu zróbmy syrop i już!

Składniki:

  • 400 dobrze rozwiniętych – same główki, kwiatów mniszka
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna bio, wyparzona i wyszorowana
  • 1/2 kg cukru trzcinowego
  • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
  • gaza
  1. W ciepły i słoneczny dzień zbieramy kwiaty w ilości 400 sztuk.
  2. Po przyniesieniu do domu rozkładamy na papierze, najlepiej na dworze, aby kwiaty opuściły wszelkie owady.
  3. Po pół godzinie wkładamy mniszka do garnka z szerokim dnem i zalewamy 1 litrem wrzącej wody, ugniatamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyłączamy ogień pod garnkiem.
  4. Dodajemy do kwiatów: wyparzoną cytrynę pokrojoną w plastry i suszone kwiaty lawendy; mieszamy.
  5. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na minimum 12 godzin.
  6. Po tym czasie odcedzamy przez gazę, wyduszamy ile się da.
  7. Dodajemy cukier, mieszamy i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  8. Gorący syrop przelewamy do czystych, dobrze umytych słoiczków, zakręcamy.
  9. Gorące słoiczki z syropem zawijamy w koc na 2-3 godziny – tzw. sucha pasteryzacja.
  10. Wyjmujemy z koca, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy aż do wystygnięcia. Zimne odwracamy
  11. Gotowy syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu kilka miesięcy, jeśli wcześniej go nie użyjemy … Idealny do ciepłej wody, jako dodatek do herbaty czy składnik lemoniady.

Smacznego!