Blog single

SłodkościSłoniowe uszy

Dziękuję Aniu za książkę „Zupa z granatów” . Zainspirowała mnie do usmażenia „Słoniowych uszu” . Jak miło czyta się książkę, w której można też znaleźć inspirację do przygotowania czegoś pysznego! Musiałam sprawdzić czy da się je zrobić! Marsha Mehran „Zupa z granatów”s. 113 🙂

Chcecie zaskoczyć znajomych kulinarnymi nowościami? Słoniowe uszy świetnie się do tego nadają. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, więc zachęcam do organizowania imprez pt. Bawmy się razem w kuchni! Zrobiłam już tak kilka razy i zawsze była to dobra zabawa.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka bez laktozy lub napoju roślinnego, np. ryżowego
  • 1/4 cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki wody różanej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 3 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 550
  • olej ryżowy do smażenia
  • do posypania – cukier puder trzcinowy z cynamonem
  • wok lub głęboka patelnia
  1. Jajko ubić w misce, dodać mleko lub napój roślinny, wodę różaną i kardamon.
  2. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać na jednolitą masę.
  3. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować kawałki ciasta na grubość 2mm i za pomocą szklanki wycinać krążki.
  4. Z każdego krążka za pomocą kciuka i palca wskazującego uformować kokardę. Odstawić na bok.
  5. W woku lub na patelni rozgrzać olej ryżowy, na gorący olej wkładać kokardy/słoniowe uszy i smażyć ok 1 minuty.
  6. Wyjmować na ręcznik papierowy.
  7. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Smacznego !

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us