Słodkości

Ciastka orkiszowe

Nie można przejść obok nich obojętnie. Są słodkie, pachnące i sycące. Mogą być dobrym pomysłem na śniadanie, gdy w wyjątkowej sytuacji nie możecie go zjeść w ciszy, bez pośpiechu i najlepiej na ciepło.

Ciastka dają wam możliwość kreowania tzn. dodajecie do nich wasze ulubione dodatki. Dzięki temu jecie to, co lubicie i nie koniecznie za każdym razem takie same. Czy to nie jest fajne? Zapraszam do kuchni! Dzieci to polubią.

Składniki:

  • 400g płatków orkiszowych grubych lub jeśli nie macie mogą być płatki owsiane
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 200g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lekko posiekanych
  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 1 szklanka suszonej żurawiny słodzonej cukrem trzcinowym
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Na patelnię wrzucić płatki orkiszowe z łyżką masła i dwoma łyżkami cukru kokosowego. Mieszać aż do rozpuszczenia masła i połączenia wszystkich składników.
  2. Pozostałe składniki wrzucić do miski, dodać ciepłe płatki, starannie zamieszać.
  3. Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej, za pomocą łyżki, płaskie placki.
  5. Wkładać do piekarnika i piec 10-12 minut. Warto sprawdzić piekąc pierwszy raz czy czas pieczenia będzie taki sam.
  6. Wyjąć upieczone ciastka, poczekać aż wystygną, przełożyć do pudełka i cieszyć się ich smakiem.

Smacznego!