Blog single

SłodkościCiastka orkiszowe

Nie można przejść obok nich obojętnie. Są słodkie, pachnące i sycące. Mogą być dobrym pomysłem na śniadanie, gdy w wyjątkowej sytuacji nie możecie go zjeść w ciszy, bez pośpiechu i najlepiej na ciepło.

Ciastka dają wam możliwość kreowania tzn. dodajecie do nich wasze ulubione dodatki. Dzięki temu jecie to, co lubicie i nie koniecznie za każdym razem takie same. Czy to nie jest fajne? Zapraszam do kuchni! Dzieci to polubią.

Składniki:

  • 400g płatków orkiszowych grubych lub jeśli nie macie mogą być płatki owsiane
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 200g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lekko posiekanych
  • 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 1 szklanka suszonej żurawiny słodzonej cukrem trzcinowym
  • 2 jajka od szczęśliwych kurek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Na patelnię wrzucić płatki orkiszowe z łyżką masła i dwoma łyżkami cukru kokosowego. Mieszać aż do rozpuszczenia masła i połączenia wszystkich składników.
  2. Pozostałe składniki wrzucić do miski, dodać ciepłe płatki, starannie zamieszać.
  3. Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej, za pomocą łyżki, płaskie placki.
  5. Wkładać do piekarnika i piec 10-12 minut. Warto sprawdzić piekąc pierwszy raz czy czas pieczenia będzie taki sam.
  6. Wyjąć upieczone ciastka, poczekać aż wystygną, przełożyć do pudełka i cieszyć się ich smakiem.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us