Ciastka orkiszowe
Nie można przejść obok nich obojętnie. Są słodkie, pachnące i sycące. Mogą być dobrym pomysłem na śniadanie, gdy w wyjątkowej sytuacji nie możecie go zjeść w ciszy, bez pośpiechu i najlepiej na ciepło.
Ciastka dają wam możliwość kreowania tzn. dodajecie do nich wasze ulubione dodatki. Dzięki temu jecie to, co lubicie i nie koniecznie za każdym razem takie same. Czy to nie jest fajne? Zapraszam do kuchni! Dzieci to polubią.
Składniki:
- 400g płatków orkiszowych grubych lub jeśli nie macie mogą być płatki owsiane
- 1 i 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 200g miękkiego masła
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lekko posiekanych
- 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
- 1 szklanka suszonej żurawiny słodzonej cukrem trzcinowym
- 2 jajka od szczęśliwych kurek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na patelnię wrzucić płatki orkiszowe z łyżką masła i dwoma łyżkami cukru kokosowego. Mieszać aż do rozpuszczenia masła i połączenia wszystkich składników.
- Pozostałe składniki wrzucić do miski, dodać ciepłe płatki, starannie zamieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180⁰C.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej, za pomocą łyżki, płaskie placki.
- Wkładać do piekarnika i piec 10-12 minut. Warto sprawdzić piekąc pierwszy raz czy czas pieczenia będzie taki sam.
- Wyjąć upieczone ciastka, poczekać aż wystygną, przełożyć do pudełka i cieszyć się ich smakiem.
Smacznego!