Blog single

BezglutenoweCiasto z nerkowców z matchą, limonką i pistacjami

Coraz częściej poszukuję inspiracji na wypieki bezglutenowe – i zauważam, że można w kuchni wyczarować takie pyszne cuda! Tym razem przepis na ciasto, którego przygotowanie nie jest trudne i na pewno znajdzie amatorów wśród domowników!

Inspiracją do przygotowania tego deseru był pewien Facet, któremu bardzo za to dziękuję 🙂

Składniki na mniejsza okrągłą blaszkę :

  • 250g daktyli bez pestek – moczone przez noc
  • 240g nerkowców – moczone przez noc
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego – rozpuszczonego
  • większa garść obranych pistacji – mogą być solone
  • 2 łyżeczki matchy
  • sok z 1/2 limonki
  1. Namoczone daktyle połączyć z wiórkami kokosowymi i ekstraktem z wanilii. Zblendować.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Gotową masę daktylową wyłożyć na spód blachy i równo rozprowadzić. Ugnieść.
  4. Nerkowce zblendować na gładko z 3 łyżkami wody, w której się moczyły oraz mleczkiem kokosowym, olejem kokosowym, sokiem z limonki i matchą.
  5. Przełożyć masę do formy, wyrównać i posypać posiekanymi pistacjami.
  6. Wstawić na noc do lodówki.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us