Bezglutenowe,  Słodkości

Ciasto z nerkowców z matchą, limonką i pistacjami

Coraz częściej poszukuję inspiracji na wypieki bezglutenowe – i zauważam, że można w kuchni wyczarować takie pyszne cuda! Tym razem przepis na ciasto, którego przygotowanie nie jest trudne i na pewno znajdzie amatorów wśród domowników!

Inspiracją do przygotowania tego deseru był pewien Facet, któremu bardzo za to dziękuję 🙂

Składniki na mniejsza okrągłą blaszkę :

  • 250g daktyli bez pestek – moczone przez noc
  • 240g nerkowców – moczone przez noc
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego – rozpuszczonego
  • większa garść obranych pistacji – mogą być solone
  • 2 łyżeczki matchy
  • sok z 1/2 limonki
  1. Namoczone daktyle połączyć z wiórkami kokosowymi i ekstraktem z wanilii. Zblendować.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Gotową masę daktylową wyłożyć na spód blachy i równo rozprowadzić. Ugnieść.
  4. Nerkowce zblendować na gładko z 3 łyżkami wody, w której się moczyły oraz mleczkiem kokosowym, olejem kokosowym, sokiem z limonki i matchą.
  5. Przełożyć masę do formy, wyrównać i posypać posiekanymi pistacjami.
  6. Wstawić na noc do lodówki.

Smacznego!