Ciasto z nerkowców z matchą, limonką i pistacjami
Coraz częściej poszukuję inspiracji na wypieki bezglutenowe – i zauważam, że można w kuchni wyczarować takie pyszne cuda! Tym razem przepis na ciasto, którego przygotowanie nie jest trudne i na pewno znajdzie amatorów wśród domowników!
Inspiracją do przygotowania tego deseru był pewien Facet, któremu bardzo za to dziękuję 🙂
Składniki na mniejsza okrągłą blaszkę :
- 250g daktyli bez pestek – moczone przez noc
- 240g nerkowców – moczone przez noc
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego – rozpuszczonego
- większa garść obranych pistacji – mogą być solone
- 2 łyżeczki matchy
- sok z 1/2 limonki
- Namoczone daktyle połączyć z wiórkami kokosowymi i ekstraktem z wanilii. Zblendować.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Gotową masę daktylową wyłożyć na spód blachy i równo rozprowadzić. Ugnieść.
- Nerkowce zblendować na gładko z 3 łyżkami wody, w której się moczyły oraz mleczkiem kokosowym, olejem kokosowym, sokiem z limonki i matchą.
- Przełożyć masę do formy, wyrównać i posypać posiekanymi pistacjami.
- Wstawić na noc do lodówki.
Smacznego!