Bezglutenowe,  Słodkości

Ciasteczka S’love

Bo gdy spotykasz na swojej drodze kogoś, kto inspiruje cię do działania, to chcesz dla niego upiec coś od serca 🙂

I tak właśnie powstały ciasteczka S’love. Ciastka dedykuję pewnej młodej osóbce, która uwielbia słodycze – a najbardziej czekoladowe i najlepiej bezglutenowe. Jest wyzwanie 🙂 Sandro! – na zdrowie!

Czas przygotowania:

  • ciasto leżakuje przynajmniej 6 godzin w lodówce
  • pieczenie 3 blach ok 45 minut

Składniki:

  • 200g mąki ryżowej – drobnej
  • 130g masła z lodówki
  • 50g ksylitolu
  • 2 żółtka od szczęśliwych kurek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżki kakao (można zastąpić karobem)
  • 60g kuwertury gorzkiej – może być, jeśli chcemy udekorować ciastka

  1. Masło podzielić na małe kawałki.
  2. Mąkę ryżową, proszek do pieczenia, ksylitol i kakao włożyć do miski, wymieszać.
  3. Dodać masło i żółtka, połączyć wszystkie składniki.
  4. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki – przynajmniej na 6 godzin (można nawet na dłużej).
  5. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, ułożyć 1/4 przygotowanego ciasta, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować.
  6. Odkryć górną część folii i wycinać dowolne kształty ciastek – u mnie serca 🙂
  7. Podobnie przygotować kolejne kawałki ciasta.
  8. Piekarnik nagrzać do 180⁰C , blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać ciasteczka.
  9. Piec ok 10 minut, następnie wyjąć i poczekać aż wystygną.
  10. W garnku rozpuścić kuwerturę a gdy lekko przestygnie udekorować nią ciastka .

Smacznego!