Bezglutenowe,  Obiady

Falafele

Takie łatwe w przygotowaniu a takie pyszne. Zajadamy się nimi na ciepło albo na zimno. Układamy na liściach rukoli, dodajemy hummus i wszyscy są zadowoleni. Zróbmy falafele!

Przypomniałam sobie o nich przy okazji wizyty w Paryżu. Tam w dzielnicy żydowskiej wróciłam to tego smaku. Ależ było mi tam dobrze z nimi! Raz zrobicie i już nie przestaniecie ?

Czas przygotowania:

  • min. 12 godzin namaczamy ciecierzycę – to konieczne, aby danie było lepiej trawione
  • 30 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 250g suchej ciecierzycy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli i czosnku
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki – u mnie kolendra
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku lub papryki czerwonej, wędzonej
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej ryżowy do smażenia
  • wok – jeśli ktoś ma lub głęboka patelnia
  1. Namoczoną ciecierzycę odsączyć na sitku i włożyć do miski.
  2. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć delikatnie na oliwie.
  3. Kolendrę lub natkę posiekać a następnie dodać do ciecierzycy.
  4. Dodać podsmażoną cebulę i czosnek, przyprawy i sodę. Miksować aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Z gotowej masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Będzie ich około 20.
  6. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej ryżowy i smażyć kuleczki na złocisty kolor. W woku można odsączyć je na raszkach a jeśli robimy to w patelni należy wyłożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Falafele można podać z sałatą – zieloną, wiosenną, rukolą lub roszponką lub czym tam chcecie. A jeśli chcecie wprowadzić wszystkich w błogostan – przygotujcie jeszcze to tego hummus

Smacznego!

Halo, halo Paryż! Jeszcze tu wrócę, aby zjeść te pyszne falafele!