Blog single

Takie łatwe w przygotowaniu a takie pyszne. Zajadamy się nimi na ciepło albo na zimno. Układamy na liściach rukoli, dodajemy hummus i wszyscy są zadowoleni. Zróbmy falafele!

Przypomniałam sobie o nich przy okazji wizyty w Paryżu. Tam w dzielnicy żydowskiej wróciłam to tego smaku. Ależ było mi tam dobrze z nimi! Raz zrobicie i już nie przestaniecie ?

Czas przygotowania:

  • min. 12 godzin namaczamy ciecierzycę – to konieczne, aby danie było lepiej trawione
  • 30 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 250g suchej ciecierzycy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do podsmażenia cebuli i czosnku
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki – u mnie kolendra
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku lub papryki czerwonej, wędzonej
  • łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej ryżowy do smażenia
  • wok – jeśli ktoś ma lub głęboka patelnia
  1. Namoczoną ciecierzycę odsączyć na sitku i włożyć do miski.
  2. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć delikatnie na oliwie.
  3. Kolendrę lub natkę posiekać a następnie dodać do ciecierzycy.
  4. Dodać podsmażoną cebulę i czosnek, przyprawy i sodę. Miksować aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Z gotowej masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Będzie ich około 20.
  6. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej ryżowy i smażyć kuleczki na złocisty kolor. W woku można odsączyć je na raszkach a jeśli robimy to w patelni należy wyłożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Falafele można podać z sałatą – zieloną, wiosenną, rukolą lub roszponką lub czym tam chcecie. A jeśli chcecie wprowadzić wszystkich w błogostan – przygotujcie jeszcze to tego hummus

Smacznego!

Halo, halo Paryż! Jeszcze tu wrócę, aby zjeść te pyszne falafele!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us