Blog single

SłodkościŚliwki pod kruszonką

Najlepszy sezonowy deser! Kiedy jak nie teraz? Koniecznie przygotujcie. Zapach, który rozchodzi się w kuchni podczas pieczenia – bezcenny.

Rzecz całkowicie nieskomplikowana, nawet ci którzy w kuchni przebywać nie lubią poradzą sobie z tym. Delikatna, słodka, chrupiąca kruszonka a pod nią słodkie, soczyste, pachnące śliwki.

Składniki na 4 miseczki (takie jak na zdjęciu):

  • 200g mąki orkiszowej typ 550 lub 630
  • 1/2 kostki masła z lodówki
  • 100g cukru trzcinowego
  • 500g dojrzałych śliwek
  1. Do miski wsypać mąkę, cukier trzcinowy, masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieść.
  2. Masę owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
  3. Umyć śliwki, rozciąć na pół i wyjąć pestki.
  4. Przygotować miseczki. Może też być ceramiczne naczynie do tarty.
  5. Ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki.
  6. Na dnie miseczek, ułożyć śliwki. Całość pokryć ciastem krusząc je przy tym w rękach.
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 180⁰C, wstawić miseczki i piec około 30 minut. Gdy poczujecie w kuchni przyjemny zapach ciasta a śliwki pod kruszonką zaczną puszczać bąbelki znak, że jest gotowe.

Smacznego!

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us