Słodkości,  Śniadania

Śliwki pod kruszonką

Najlepszy sezonowy deser! Kiedy jak nie teraz? Koniecznie przygotujcie. Zapach, który rozchodzi się w kuchni podczas pieczenia – bezcenny.

Rzecz całkowicie nieskomplikowana, nawet ci którzy w kuchni przebywać nie lubią poradzą sobie z tym. Delikatna, słodka, chrupiąca kruszonka a pod nią słodkie, soczyste, pachnące śliwki.

Składniki na 4 miseczki (takie jak na zdjęciu):

  • 200g mąki orkiszowej typ 550 lub 630
  • 1/2 kostki masła z lodówki
  • 100g cukru trzcinowego
  • 500g dojrzałych śliwek
  1. Do miski wsypać mąkę, cukier trzcinowy, masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieść.
  2. Masę owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
  3. Umyć śliwki, rozciąć na pół i wyjąć pestki.
  4. Przygotować miseczki. Może też być ceramiczne naczynie do tarty.
  5. Ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki.
  6. Na dnie miseczek, ułożyć śliwki. Całość pokryć ciastem krusząc je przy tym w rękach.
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury 180⁰C, wstawić miseczki i piec około 30 minut. Gdy poczujecie w kuchni przyjemny zapach ciasta a śliwki pod kruszonką zaczną puszczać bąbelki znak, że jest gotowe.

Smacznego!