Śliwki pod kruszonką
Najlepszy sezonowy deser! Kiedy jak nie teraz? Koniecznie przygotujcie. Zapach, który rozchodzi się w kuchni podczas pieczenia – bezcenny.
Rzecz całkowicie nieskomplikowana, nawet ci którzy w kuchni przebywać nie lubią poradzą sobie z tym. Delikatna, słodka, chrupiąca kruszonka a pod nią słodkie, soczyste, pachnące śliwki.
Składniki na 4 miseczki (takie jak na zdjęciu):
- 200g mąki orkiszowej typ 550 lub 630
- 1/2 kostki masła z lodówki
- 100g cukru trzcinowego
- 500g dojrzałych śliwek
- Do miski wsypać mąkę, cukier trzcinowy, masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieść.
- Masę owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Umyć śliwki, rozciąć na pół i wyjąć pestki.
- Przygotować miseczki. Może też być ceramiczne naczynie do tarty.
- Ciasto na kruszonkę wyjąć z lodówki.
- Na dnie miseczek, ułożyć śliwki. Całość pokryć ciastem krusząc je przy tym w rękach.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180⁰C, wstawić miseczki i piec około 30 minut. Gdy poczujecie w kuchni przyjemny zapach ciasta a śliwki pod kruszonką zaczną puszczać bąbelki znak, że jest gotowe.
Smacznego!