Ciasto pełne czekolady połączone z lawendą i posypane solą – do odważnych świat należy! Zniewalający zapach podczas pieczenia wprawia w doskonały nastrój a smak upieczonego ciasta sprawia, że świat staje się jeszcze piękniejszy.
No i moja ulubiona lawenda i tu idealnie wpasowała się w całość. Spróbujcie sami 🙂
Czas przygotowania:
- około godziny
Składniki na małą blaszkę (20/30 cm):
- 200g masła
- 300g gorzkiej czekolady, np. 85% kakao
- 135g mąki orkiszowej typu 550
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka od szczęśliwych kurek
- 1 kopiasta łyżka suszu lawendy
- szczypta soli
- różowa sól himalajska gruba, do posypania ciasta
- W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę wcześniej podzieloną na małe kosteczki. Robimy to na bardzo małym ogniu mieszając, aby się nie przypaliło.
- Gdy masło i czekolada się rozpuszczą dodajemy lawendę, odstawiamy i lekko studzimy .
- W misce lub mikserze łączymy jaja z cukrem i mieszamy lub miksujemy.
- Dodajemy masę czekoladową, proszek do pieczenia, mąkę, sól; łączymy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przekładamy na blaszkę, posypujemy delikatnie grubą solą i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok 30 minut. Warto jednak kontrolować stan ciasta patyczkiem. W środku powinno być miękkie, nie wysuszone. A gdy jest gotowe czekamy aż wystygnie i jemy ze smakiem 🙂
Smacznego!