Słodkości,  Z dodatkiem lawendy

Brownie z lawendą oprószone solą

Ciasto pełne czekolady połączone z lawendą i posypane solą – do odważnych świat należy! Zniewalający zapach podczas pieczenia wprawia w doskonały nastrój a smak upieczonego ciasta sprawia, że świat staje się jeszcze piękniejszy.

No i moja ulubiona lawenda i tu idealnie wpasowała się w całość. Spróbujcie sami 🙂

Czas przygotowania:

  • około godziny

Składniki na małą blaszkę (20/30 cm):

  • 200g masła
  • 300g gorzkiej czekolady, np. 85% kakao
  • 135g mąki orkiszowej typu 550
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek
  • 1 kopiasta łyżka suszu lawendy
  • szczypta soli
  • różowa sól himalajska gruba, do posypania ciasta
  1. W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę wcześniej podzieloną na małe kosteczki. Robimy to na bardzo małym ogniu mieszając, aby się nie przypaliło.
  2. Gdy masło i czekolada się rozpuszczą dodajemy lawendę, odstawiamy i lekko studzimy .
  3. W misce lub mikserze łączymy jaja z cukrem i mieszamy lub miksujemy.
  4. Dodajemy masę czekoladową, proszek do pieczenia, mąkę, sól; łączymy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę przekładamy na blaszkę, posypujemy delikatnie grubą solą i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy ok 30 minut. Warto jednak kontrolować stan ciasta patyczkiem. W środku powinno być miękkie, nie wysuszone. A gdy jest gotowe czekamy aż wystygnie i jemy ze smakiem 🙂

Smacznego!