Bezglutenowe,  Słodkości,  Śniadania,  Z dodatkiem lawendy

Mus ze śliwek

Mus ze śliwek będzie idealnym dodatkiem do porannej kaszy jaglanej lub owsianki. Nie widzę też przeciwwskazań, aby wyjadać go prosto ze słoika.

Wariacji śliwkowych ciąg dalszy. Sam się robi i smakować będzie wszystkim. Na zdrowie!

Składniki:

  • 300g świeżych śliwek
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1łyżka miodu lawendowego (jak nie macie to może być inny)
  1. Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestki.
  2. W garnku rozpuścić masło klarowane (ghee).
  3. Wrzucić śliwki i gotować na małym ogniu 15 minut.
  4. Dodać miód i gotować kolejne 10 minut bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Gotowe.
  5. Przełożyć do słoiczka, zakręcić. Jeśli nie zjecie od razu, wstawić do lodówki.

Smacznego!