Kotlety z kalafiora z kaszą jaglaną
Warzywo, które do tej pory podawałam najczęściej gotując na parze polane masłem ghee lub w zupie. Tym razem stało się inaczej, ciekawiej i smacznie.
Mięsa w moim domu mniej a właściwie już prawie wcale. Tworzę więc dania, które zaspokoją wrażliwe podniebienia domowników. Jest wyzwanie, jest zabawa. Nie poddaję się i kreuję. Kasza jaglana do tej pory najczęściej na śniadanie, więc jakże było miło gdy nagle okazało się, że i w kotletach dobrze się komponuje. Zapraszam do kuchni!
Składniki na 12 kotlecików:
- 500g kalafiora
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej np. orkiszowej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- masło ghee do smażenia
- Kalafior ugotować na parze aż będzie miękki.
- Kaszę wrzucić do wrzątku z dodatkiem odrobiny soli; na 1/3 kaszy należy dodać 2/3 wody.
- Gotować na niewielkim ogniu ok 10-15 minut aż kasza wypije całą wodę. Podczas gotowania nie należy mieszać kaszy. Odstawić z ognia.
- Ugotowany kalafior włożyć do miski, rozgnieść za pomocą widelca.
- Dodać przestudzoną kaszę, jajko, wszystkie przyprawy i na sam koniec bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać.
- Uformować ręcznie kotlety a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
- Na patelni rozpuścić masło ghee i smażyć kotlety z obu stron po około 5 minut.
- Po usmażeniu ułożyć kotlety na chwilę na papierowym ręczniku.
Usmażone kotleciki można podawać z rukolą lub pieczonymi burakami.