Blog single

ObiadyKotlety z kalafiora z kaszą jaglaną

Warzywo, które do tej pory podawałam najczęściej gotując na parze polane masłem ghee lub w zupie. Tym razem stało się inaczej, ciekawiej i smacznie.

Mięsa w moim domu mniej a właściwie już prawie wcale. Tworzę więc dania, które zaspokoją wrażliwe podniebienia domowników. Jest wyzwanie, jest zabawa. Nie poddaję się i kreuję. Kasza jaglana do tej pory najczęściej na śniadanie, więc jakże było miło gdy nagle okazało się, że i w kotletach dobrze się komponuje. Zapraszam do kuchni!

Składniki na 12 kotlecików:

  • 500g kalafiora
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej np. orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • masło ghee do smażenia
  1. Kalafior ugotować na parze aż będzie miękki.
  2. Kaszę wrzucić do  wrzątku z dodatkiem odrobiny soli; na 1/3 kaszy należy dodać 2/3 wody.
  3. Gotować na niewielkim ogniu ok 10-15 minut aż kasza wypije całą wodę. Podczas gotowania nie należy mieszać kaszy. Odstawić z ognia.
  4. Ugotowany kalafior włożyć do miski, rozgnieść za pomocą widelca.
  5. Dodać przestudzoną kaszę, jajko, wszystkie przyprawy i na sam koniec bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać.
  6. Uformować ręcznie kotlety a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
  7. Na patelni rozpuścić masło ghee i smażyć kotlety z obu stron po około 5 minut.
  8. Po usmażeniu ułożyć kotlety na chwilę na papierowym ręczniku.

Usmażone kotleciki można podawać z rukolą lub pieczonymi burakami.

Related posts

Back to top
Welcome

Organic products

Advertising is the way great brands get to be great brands prospectum sociis natoque.
Follow and socialize with us