Obiady

Kotlety z kalafiora z kaszą jaglaną

Warzywo, które do tej pory podawałam najczęściej gotując na parze polane masłem ghee lub w zupie. Tym razem stało się inaczej, ciekawiej i smacznie.

Mięsa w moim domu mniej a właściwie już prawie wcale. Tworzę więc dania, które zaspokoją wrażliwe podniebienia domowników. Jest wyzwanie, jest zabawa. Nie poddaję się i kreuję. Kasza jaglana do tej pory najczęściej na śniadanie, więc jakże było miło gdy nagle okazało się, że i w kotletach dobrze się komponuje. Zapraszam do kuchni!

Składniki na 12 kotlecików:

  • 500g kalafiora
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej np. orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • masło ghee do smażenia
  1. Kalafior ugotować na parze aż będzie miękki.
  2. Kaszę wrzucić do  wrzątku z dodatkiem odrobiny soli; na 1/3 kaszy należy dodać 2/3 wody.
  3. Gotować na niewielkim ogniu ok 10-15 minut aż kasza wypije całą wodę. Podczas gotowania nie należy mieszać kaszy. Odstawić z ognia.
  4. Ugotowany kalafior włożyć do miski, rozgnieść za pomocą widelca.
  5. Dodać przestudzoną kaszę, jajko, wszystkie przyprawy i na sam koniec bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać.
  6. Uformować ręcznie kotlety a następnie obtoczyć je w bułce tartej.
  7. Na patelni rozpuścić masło ghee i smażyć kotlety z obu stron po około 5 minut.
  8. Po usmażeniu ułożyć kotlety na chwilę na papierowym ręczniku.

Usmażone kotleciki można podawać z rukolą lub pieczonymi burakami.